Značajno arheološko otkriće u Nančangu iz perioda Zapadnog Hana

Na nekropoli iz perioda dinastije Zapadni Han, kineskom groblju Hajhunkou u Nančangu, arheolozi su u jednom grobu pronašli izuzetno značajan numizmatički nalaz koji se sastoji od približno 20.000 zlatnih novčića starosti oko dve hiljade godina.

IZVOR: dfic.cn

IZVOR: dfic.cn

Pretpostavlja se da je grob u kojem je pronađeni izuzetno vredni novčići pripadao Lu Heu, unuku cara Vua od Hana koji je vladao Kinom od 141. do 87. godine pre nove ere.

Arheološki lokalitet na kome je pronađen pomenuti grob, nalazi se u glavnom gradu istočnokineske pokrajine Jiangksi. Zahvaljujuci numizmatičkim nalazima, ali i drugim predmetima, pomenuta grobnica se smatra najočuvanijom do sada otkrivenom kraljevskom grobnicom dinastije Zapadni Han.

IZVOR: dfci.cn

IZVOR: dfci.cn

Na arheološkom lokalitetu na kojem je iskopana grobnica, arheološka istraživanja traju proteklih pet godina i do sada je na ovom nalazištu otkriveno preko 10.000 predmeta od bronze, srebra i zlata sa velikom kulturnom i istorijskom vrednošću kojisu izuzetno bitni za proučavanje viših slojeva kineskog društva u periodu dinastije Zapadni Han.

Inače, period dinastije Han se u Kini deli na Zapadni i Istočni period. Zapadni Han je trajao u periodu od 206. do 8.godine pre naše ere. Glavni grad Kine u ovom periodu bio je Čang An. Većinu perioda vladavine Zapadnog Hana obeležio je razvoj kineskog društva i države, kao i razvoj aristokratije. Posebno je interesantan duži period mira koji je povoljno uticao na sveopšti razvoj i stabilnost. Posmatrano u celini, čitav period je karakterisao razvoj poljoprivrede, trgovine, zanatstva, umetnosti, prirodnih nauka, kao i razvoj metalurgijskog i tekstilnog zanatstva što se odrazilo na jačanje trgovine na delu puta put svile koji se kretao ka zapadno-azijskim zemljama.


IZVOR: Agencije  PRIPREMIO: Goran Marijanović

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *