Zemlje BRIKS-a osnovale Novu razvojnu banku

Članice BRIKS-a tokom Sedmog samita dogovorili su se o unapređenju saradnje među pet država članica i o novim zajedničkim projektima.

411ad3bfbbf54b139963fe06867f0e91

IZVOR: CRI Online

Glavni dogovor je svakako osnivanje Nove razvojne banke, koja će služiti za finansiranje zajedničkih projekata i kao potpora u slučaju ekonomske krize.

Sedište banke je u Šangaju, a osnivački kapital će biti 100 milijardi američkih dolara. Prema rečima predsednika banke K.V. Kamata iz Indije ta ustanova će biti spremna za prvi zajam aprila sledeće godine.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da će se ta banka koncentrisati na davanje zajmova za dugoročne zajedničke projekte iz oblasti transporta i energetskog sektora, a služiće i kao podrška industrijskog razvoja.

Stručnjak za BRIKS sa Univerziteta Fudan u Šangaju Džu Đieđin rekao je da osnivanje banke pokazuje da je saradnja među zemljama članicama napredovala od strateške do praktične.

„Banka će biti potpora za sve zajedničke projekte i vrlo brzo će doneti dobrobit svim zemljama BRIKS-a”, naglasio je Džu.

Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zemlje BRIKS-a doprinele su polovini svetskog ekonomskog rasta u poslednjih 10 godina, a predviđa se da će do 2030. tih pet država prevazići razvijene zemlje kao i sve druge zemlje u razvoju.


IZVOR: CRI Online (Pripremio: Radosav Berbatović)

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *