Zeman: Češka se oslobodila pritisaka SAD i EU i obnavlja odnose sa Kinom

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je uoči današnje posete predsednika Kine Si Đinpinga Pragu da je obnavljanje odnosa Češke i Kine moguće zato što se Češka oslobodila pritisaka SAD i Evropske unije i više se nikome ne meša u unutrašnje poslove.

si djinping zeman ceska kina

“Kina i bivša vlada Češke imale su jako loše odnose. Naglašavam prethodna vlada, zato što je ta vlada bila veoma podložna pritsku SAD i EU. Sada smo ponovo nezavisna zemlja i formulišemo svoju spoljnu politiku, zasnovanu na našim vlastitim, nacionalnim interesima. Ne mešamo se u interese bilo koje druge zemlje”, izjavio je Zeman u intervjuu kineskoj televiziji ČTV, preneli su danas češki mediji.

Si Đinping stiže popodne u trodnevnu, istorijski prvu posetu Češkoj, uključujuću tu i period Čehoslovačke a glavni cilj je potvrđivanje strateškog partnerstva dve zemlje ;nakon prošlogodišnjeg samita Kine i 16 zemalja srednje, istočne i južne Evrope, uključujući tu i Srbiju.

Češka od posete očekuje za početak poslove i ulaganja u vrednosti od 1,6 milijarde evra a češki premijer Bohuslav Sobotka je u pisanom intervjuu kineskoj televiziji naveo da je ;format saradnje 16+1 postkomunističke Evrope sa Kinom vrlo važan i da je Češkoj stalo da bude njen motor.

“Protekle dve godine posvetili smo produbljivanju odnosa sa Kinom i ti napori sada donoseplodove”, poručio je Sobotka.

Predsednika Kine Si Đinpinga čekaju danas razgovori sa glavnim domaćinom, predsednikom Zemanom u letnjikovcu čeških predsednika, zamku Lani, u utorak glavni razgovori i potpisivanje sporazuma o strateškom partnerstvu u zamku Hradčani u Pragu, susret sa premijerom Bohuslavom Sobotkom, predsednicima oba doma češkog parlamenta i predstavnicima grada Praga, a u sredu posetu završava velikim kinesko – češkim poslovnim forumom.


IZVOR: Beta

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *