Završeno dvonedeljno predstavljanje “Nišvila” u Kini

Nakon dvonedeljnog predstavljanja “Nišvilu” u Kini, direktor ovog džez festivala Ivan Blagojević kaže da će privući kineske turiste u Srbiju.

490x370_Sala-NajveCa koncertna sala u gradu Guandžou

Najveća koncertna sala u gradu Guandžou (IZVOR: južnevesti.com)

Na poslednjoj stanici tokom posete Kini na poziv Kineske džez asocijacije, Blagojević je sa direktorima ostalih evropskih džez festivala posetio grad Guandžou. Tako je razgovarao za direktorkom najveće koncertne sale u tom gradu i profesorima muzičkog konzervatorijuma.

Njegova želja da kineski turisti pohrle na niški festival je, kaže, ostvariva.

Osnovanost ovakve želje potvrdio mi je i domaćin, izvršni potpredsednik i generalni sekretar Kineske džez Asocijacije Adam Yong Huang, koji mi je u dvosatnom razgovoru rekao da sve veći broj kineskih turista tokom leta dolazi u Evropu sa ciljem da posete upravo muzičke festivale – kaže Blagojević.

Dodaje da se od ostalih džez festivala istočne i centralne Evrope, čiji se predstavnici nalaze sa njim na proputovanju, domaćinima iz Kine najviše dopao upravo koncept “Nišvila”.

Razgovarao je o dolasku kineskih džez sastava na predstojećim izdanjima “Nišvila”, ali i nastupu studenata i profesora Xinghai konzervatorijuma na kom se školuje više od 2.000 ljudi.

Oni bi trebalo da se uključe i kao predvači na “workshop”-u, a dogovoreno je da po principu reciprociteta narednih godina posredstvom “Nišvila” nekoliko srpskih džez grupa nastupi u Kini – kaže Blagojević.

On  je u Gunadžou, u koncertnoj sali Xinghai sa kapacitetom od 1.500 mesta, bio i na koncertima velikih imena džeza kao što su Dee Dee Bridgwatter i “Victor Wooten Trio”.


IZVOR: juznevesti.com

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *