Zaustavljena trgovina arheološkim iskopinama

U Kini je uhapšeno 175 ljudi u najvećoj operacija, ikada, na otkrivanju ukradenih 1.168 antikviteta iz perioda neolita u vrednosti od više od 80 miliona dolara, javio je danas britanski BBC.

Ukradeni predmeti su ilegalno iskopani u Niuhailiangu – neolitskom arheološkom nalazištu u severoistočnoj provinciji Liaoning, saopštilo kinesko Ministarstvo za javnu bezbednost.

xinhuanet.com.cn

Jedan od povraćenih artefakata “Zmaj od žada” (IZVOR: xinhuanet.com.cn/chinadaily.com.cn)

U saopštenju se navodi da su “aktivnosti pljačkaša teško oštetili lokalitet sa praistorijskim nalazištem”, a ukradeni antikviteti su pronađeni tokom obimne policijske operacije.

Među antikvitetima su spiralni zmaj od žada, jedan od najstarijih poznatih prikaza mitološkog bića, saopštile su kineske vlasti.

Kineski državni mediji ocenili su policijsku akciju za najveću operaciju ikada od kada je osnovana moderna Kina 1949. godine.

Datum operacije nije saopšten, ali je kinesko ministarstvo navelo da je u akciju bilo uključeno 1.000 policajaca, pošto su pljačkaši bili podeljeni u 10 bandi koje su odgovorne za sve, od iskopavanja do prodaje antikviteta.

Kineski “Čajna dejli” piše da su i četiri arheologa bila uključena u pljačku antikviteta sa lokaliteta Niuhailiang koji su “prodati veoma brzo i s kojima su često trgovali u kratkom vremenskom periodu”, navodi BBC.

Drevna Hongšan kultura

Spiralni zmaj od žada dugo se verovalo da je delo drevne kineske civilizacije iz doline Žute reke, ali sada znamo da je to bilo delo mnogo ranije kulture severnije i južnije od ove kineske oblasti. Delo je grupa neolitskih naroda poznatih sada kao Hongšan kultura koji su živeli na krajnjem severoistoku u onome što je danas provincija Liaoning i unutrašnja Mongolija u periodu oko 3.800 do 2.700 pre nove ere.


IZVOR: TANJUG

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *