Vučić u Kini: Srbija potpisuje najviše sporazuma

Samit šefova Vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u gradu Sudžou predstavlja veliku priliku za Srbiju, rekao je premijer Aleksandar Vučić, dodavši da će Srbija potpisti najveći broj sporazuma. Pruga Beograd-Budimpešta za dve godine, najavio kinseki premijer.

IZVOR: srbija.gov.rs

IZVOR: srbija.gov.rs

“Samit je velika prilika za Srbiju. Mi smo kao zemlja počastvovani, dobio sam priliku da govorim pred predsednikom Kine Sji Đinpingom i premijerom Li Kećijangom, predstavljajući Srbiju i to govori o, ne mogu da kažem privilegovanom, ali veoma dobrom položaju Srbije u Kini”, rekao je Vučić za RTS.

On je naveo da je Srbija zahvalna i poštuje Kinu i dodao da je očigledno “da i oni poštuju našu politiku i prijateljstvo, ali i to što se ponašamo kao nezavisna i suverena zemlja”.

“Mi smo zemlja koja ovde potpisuje najviše sporazuma”, rekao je premijer, dodavši da se radi o saradnji u oblasti energetike, putne i žlezničke infrastrukture, poljoprivrede, turizma.

“U svim oblastima zelimo da unapredimo našu saradnju”, naglasio je Vučić.

Kako navodi RTS, najavljeno je potpisvanje Memoranduma o razumevanju u vezi sa smederevskom Železarom sa jednom kineskom kompanijom, premda model za sad nije poznat, razgovaraće se i u o učešću kineskih strane u izgradnji pojedinih deonica na Koridoru 11, izradnji termoelektrane koja će koristiti otpad kao gorivo, kao i ugovora o izvozu junećeg mesesa iz Srbije. Očekuje se i potpisivanje ugovora o modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta.

U četvrtak će Vučić u Pekingu razgovarti sa najvišim kineskim zvaničnicima.

Vučić je trodnevnu posetu Kini započeo jutros obilaskom Industrijskog parka u gradu Sudžou i poseti fabrici autobusa Hajger.


IZVOR: Tanjug / Beta

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *