Vučić: Srbija je spremna da prihvati kvotu za migrante iako nije u EU

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija spremna da prihvati kvotu izbeglica kao deo rešenja za izbegličku krizu, iako nije u EU, piše “Fajnenšel tajms“.

List navodi da je Srbija spremna da uradi ono na šta mnoge zemlje članice Evropske unije nisu spremne.

aleksandar vucic migranti

Vučić kaže da evropske države treba da se dogovore da prihvate oko dva miliona tražilaca azila i da ih pravilno podele.

“To nije ništa novo za Evropu. To nije ništa veliko. Može da stvori novu ekonomsku vrednost “, rekao je Vučić za “Fajnenšel tajms“ u Londonu.

Prema njegovim rečima, EU treba da pošalje više pomoći u poboljšavanje uslova u zemljama oko ratom razorenih zemalja Bliskog istoka i ojača svoje granice. U suprotnom Evropa rizikuje da bude preplavljena migrantima.

“Svi koji u svetu imaju smartfon znaju da je život bolji u Britaniji, Francuskoj i Nemačkoj nego u Maroku, Avganistanu, Siriji ili Iraku. To će se uskoro proširiti na subsaharske zemlje. Zašto bi neko patio u Sudanu kada mogu lako da dođu do Pariza ili Londona“, izjavio je Vučić.

Iako je takvo rešenje ranije bilo moguće, previše država i političara je umesto toga izabralo “ksenofobičnu“ reakciju.

Sada bi moglo da bude prekasno, navodi premijer.

List je konstatovao da se Srbija često suočava sa kritikama EU nakon što je primila u zvaničnu posetu predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina u 2014. godini, ali srpski premijer Vučić na to odgovara da je sasvim prirodno da pravoslavna zemlja i slovenski narod očuvaju tradicionalno dobre odnose sa Moskvom.

On istovremeno podseća da je strateški cilj Srbije – članstvo u EU – već određen.

“Imamo jasnu politiku. Naš strateški cilj je da postanemo članica EU. To svuda govorim… čak i u Rusiji” , rekao je Vučić.

Uz opasku da je i imidž EU okrnjen kako zbog grčke dužničke krize, tako i zbog odugovlačenja da se nađe odgovor na pitanje migranata, Vučić je dodao i da vidi ironiju u tome da Srbija teži da postane deo EU, dok jedna od najvećih članica tog bloka, Velika Britanija, glasa o tome da ga napusti.

“Mnogi govore da EU možda više nije najbolje mesto na svetu, ali to jeste tip društva kakvom Srbija teži da pripada, te da je to jako važno za Srbiju. Nastavićemo tim putem”, poručio je on.

Upitan da komentariše kritiku opozicije pred izbore u Srbiji, da je raspisivanje vanrednih izbora samo “ciničan potez Vučića u nameri da kapitalizuje svoju popularnost, iako Srpska napredna stranka koju vodi već ima većinu u parlamentu, te da je sputao opoziciju i medijske slobode”, Vučić je to odbacio kao potpuno neosnovano.

Premijer je objasnio da traži novi mandat kako bi kompletirao strukturne reforme i pregovore o pristupanju EU do 2020. godine, a izbori će, dodao je, doprineti da Srbiji u fokusu budu reforrmski prioriteti, nakon debate o tome da li zemlja treba da bude bliža Zapadu i njihovim institucijama ili Rusiji, koja je ometala reforme.

“Hteo sam da presečem sve te priče i da kažem ‘ok, sad je šansa da se napravi vlada koju građani Srbije žele da vide’. I ići ću sa svojim programom, a to je da se završi naš domaći zadatak kad je reč o pristupanju EU do 2020. godine. Kad mi završimo svoj posao, biće do EU članica da li će nas prihvatiti ili ne”, rekao je Vučić.


IZVOR: B92

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *