Vučić prihvatio poziv da poseti Kinu

BEOGRAD: Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sa zadovoljstvom je danas prihvatio poziv kineskog kolege Li Kećanga da poseti NR Kinu, a datum te posete biće određen za decembar ove ili početak naredne godine.

Beograd, 24. avgusta 2015. - Ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Li Mancang tokom sastanka sa srpskim premijerom Aleksandrom Vucicem. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

Beograd, 24. avgusta 2015. – Ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Li Mančang tokom sastanka sa srpskim premijerom (IZVOR: TANJUG/Sava Radovanović/bk)

Kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju s medijima, poziv je premijeru Vučiću uručio ambasador NR Kine u Beogradu  Li Mančang.

Premijer Li je, kako se navodi, u pismu, u veoma prijateljskom tonu, obraćajući se kao ličnom prijatelju, bez persiranja, pozvao premijera Vučića u zvaničnu bilateralnu posetu NR Kini.

U pismu premijer Li, između ostalog, sa velikim zadovoljstvom konstatuje da se kinesko-srpski osnosi uspešno razvijaju, da konkretna saradnja u oblasti energetike, trgovine, saobraćaja i u drugim oblastima neprekidno postiže nove uspehe, kao i da dve strane maksimalnim naporima realizuju dogovore postignute tokom njegove posete Srbiji prošlog decembra.

Kineski premijer je pozvao predsednika srpske vlade da prisustvuje i Četvrtom samitu šefova vlada Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, koji će se u novembru ove godine održati u gradu Sudžou.

Premijer Vučić i ambasador Li razgovarali su i o izgradnji i modernizaciji pruge između Beograda i Budimpešte, kako bi realizacija tog projekta, od vitalnog značaja za Srbiju, mogla da počne do kraja godine.

Razmotreni su i drugi projekti u Srbiji, u kojima učestvuju kineske kompanije, posebno u oblasti infrastrukture i energetike, kao i mogućnosti za izvoz srpskih proizvoda na kinesko tržište i svi drugi vidovi moguće ekonomske saradnje dve zemlje.


IZVOR: Tanjug

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *