Vučić od ponedeljka u zvaničnoj poseti Kini

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić boraviće od ponedeljka, na poziv kineskog premijera Li Kećijanga, u zvaničnoj poseti Kini, u okviru koje će učestvovati na 4. samitu šefova država i vlada Kine i Centralne i Istočne Evrope.

Kako je izjavio portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hong Lei, Vučić će boraviti u Kini od 23. do 28. novembra, a samit će biti održan 24. i 25. novembra u gradu Sudžou.

suzhou_city_view

Uoči posete, Vučić se sastao sa kineskim ambasadorom Li Mančangom i tom prilikom je bilo reči o najavljenim suretima sa kineskim predsednikom Si Đinpingom i premijerom, u kojima će u centru pažnje biti kineske investicije u Srbiji, infrastrukturni projekti, kao i saradnja u oblasti obrazovanja, nauke i turizma.

Kineski premijer boravio je u Beogradu decembra 2014, i to i u bilateralnoj poseti Srbiji, ali i radi učešća na Samitu Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope.

Bila je to prva poseta jednog kineskog premijera Srbiji posle 28 godina. Kao gest posebnog uvažavanja predsedniku kineske vlade uručena je tada Povelja počasnog građanina Beograda.

Srbija i Kina imaju veoma dobre političke odnose, koje će unapređivati, odlično se razumeju i slažu po svim ključnim i političkim pitanjima, rekao je tada Vučić.

Prema njegovim rečima, Kina poštuje opredeljenja, politiku i evropski put Srbije i tretira je onako kako “bismo voleli da nas svi tretiraju – kao samostalnu, nezavisnu i slobodnu zemlju”.

Kineski premijer je tada potvrdio da postoji tradicionalno prijateljstvo dve zemlje, kao i poštovanje i razumevanje o pitanjima od centralnog interesa.

“Želimo da naše prijateljstvo naslede buduće generacije”, poručio je Li prošlog decembra.


IZVOR: Tanjug

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *