Vučić i Džang razgovarali o ekonomskoj i političkoj saradnji Srbije i Kine

Odnosi Srbije i NR Kine su u uzlaznoj putanji i nikada nisu bili bolji, poručio je premijer Aleksandar Vučić u razgovoru sa zamenikom premijera Kine Džangom Gaolijem, koji je premijeru Srbije preneo poziv premijera Li Kećanga da poseti tu zemlju, gde će ove godine biti održan samita 16+1.

Kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju s medijima, Vučić i Gaoli su razgovarali o ekonomskoj i političkoj saradnji dve zemlje, prenosi Tanjug.

Kina

IZVOR: TANJUG (FOTO: Marko Đoković, Slobodan Milijevic)

Konstatovano je da je unapređena saradnja na svim nivoima, od trgovinske razmene, preko političkih i ekonomskih pitanja, a premijer je izrazio zadovoljstvo što je kineski premijer posetio Srbiju i što je prisustvovao otvaranju zajedničkog projekta, Pupinovog mosta u Beogradu.

Premijer je naglasio da svi zajednički infrastrukturni projekti dobro napreduju, kao i da su projekti u oblasti energetike u razvoju, pogotovo kada je projekat Termoelektrane “Kostolac” u pitanju i naglasio da je Srbija danas uplatila 105 miliona USD kao prvu tranšu za izgradnju druge faze Termoelektrane “Kostolac”.

Srbija je spremna da na još bolji način radi na unapređenju odnosa sa NR Kinom“, zaključio je Vučić i naglasio važnost izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta, najvećeg projekta u kome učestvuju obe zemlje.

Zamenik kineskog premijera je istakao je da su odnosi Srbije i NR Kine tradicionalni i dugoročni, i izrazio zadovoljstvo njihovim unapređenjem nakon posete kineskog premijera Srbiji.

Naglasio je da Kina veoma ceni političku stabilnost u Srbiji i naglasio da će kineska vlada dati podršku svojim kompanijama, gradovima i provincijama, da u što većem broju učestvuju u privatizaciji srpskih preduzeća.

Naglasio je da su srpske kompanije, koje su spremne da rade u Kini, takođe dobrodošle.
Džang je istakao da je neophodno fokusirati se na realizaciju već postojećih projekata kako bi građani Srbije mogli da osete ekonomske efekte saradnje dve zemlje.

Po povratku u Kinu, kako je navedeno, Džang će odrediti delegaciju privrednika iz provincije Sandong koji će u naredna tri meseca da posete Srbiju i odrede konkretne projekte na kojima bi radili.

On je premijeru Vučiću preneo poziv premijera NR Kine Li Kećijanga da poseti Kinu i učestvuje na samitu „16 plus 1“ koji se ove godine održava u Kini.

Takođe, premijeru Vučiću je čestitao uspeh mlade reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu u fudbalu.

Tema razgovora bila je i uvoz srpskih poljoprivrednih proizvoda u Kinu, infrastrukturni projekti, saradnja u oblasti energetike, vojne industrije, povećanje broja kineskih turista u Srbiji, saradnja u oblasti sporta, kulture i razmene studenata, navodi se u saopštenju.


 

IZVOR: RTS

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *