Vučić: Brza pruga Beograd-Budimpešta do 2018. godine

Danas je u Petrovaradinu, na posebnoj svečanosti promovisan strateški projekat Srbije, Mađarske i Kine, izgradnja pruge Beograd-Budimpešta.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je tim povodom da će građani Srbije moći da koriste modernizovanu brzu prugu Beograd – Budimpešta od 2018. godine.
IZVOR: Tanjug/Tanja Valić

IZVOR: Tanjug/Tanja Valić

“To je velika stvar za našu zemlju. Sve ćemo završiti za 2,5 godine. Očekujem da sa kolegama iz kine i Mađarske zajedno pođemo od Beograda do Budimpešte, da pokažemo šta sve može da se uradi kada su ljudi posvećeni i veruju šta može da se uradi”, naglasio je Vučić.

Prema njegovim rečima, ovom brzom prugom biće povezana dva prijateljska naroda, građani Srbije i Mađarske, Srbija sa centralnom i zapadnom Evropom, a Mađarsku sa istokom i jugom Evrope.

On je kazao da je sačekao voz u Petrovaradinu, gde je proveo nešto vremena sa železničarima, koji su mu preneli da se u poslednjih dva meseca upetostručio broj putnika zbog novih vozova i kompozicija koje su nabavljene.

Li Kećijang: Istorijski trenutak za kinesku vezu sa Evropom

Čestitku kineskog premijera Li Kećijanga upućenu povodom promocije ovog značajnog strateškog projekta Srbije, Mađarske i Kine, pročitao je ambasador Kine u Srbiji, gospodin Li Mančang, koji je prisustvovao svečanosti u Petrovaradinu.

Početak radova predstavlja snažan korak i znak da je konkretna saradnja Kine sa centralnim i jugoistočnim evropskim zemljama dostigla istorijski nivo, istaknuto je u poruci.

“Uvereni smo da će pruga pružiti snažan podstrek, unaprediti izgradnju infrastrukture, međusobno povezivanje i promet, poboljšati život građana, podsticati proces evrointegracija i doprineti još boljem povezivanju Kine i Evropske unije”, naveo je Li u čestitki.

Li je naveo da je cilj da se zajednički dele i interesi i pobede. On je zahvalio svima koji su uložili napore i doprineli postizanju uspešne saradnje.

Gradnja dvokolosečne pruge Beograd-Budimpešta počinje u 2016. godini

Ministarstvo građevine je najavilo da se početak radova očekuje u 2016. kada bude završena projektna dokumentacija.

Dužina pruge na trasi Koridora 10 između Beograda i Budimpešte je oko 350 kilometara, od čega je 184 km na teritoriji Srbije i 166 km na teritoriji Mađarske.

Kako je ranije najavljeno, nakon modernizacije pruge Beograd – Budimpešta vreme putovanja između dva grada će skratiti sa osam na manje od tri sata, a vozovi će na toj relaciji postizati brzinu od oko 200 kilometara na sat.

U Kini je krajem novembra potpisan okvirni sporazum o realizaciji projekta modernizacije pruge Beograd – Budimpešta koji će delom biti finansiran kineskim kreditom.

Takođe, predviđeno je da u realizaciji projekta 46 odsto bude učešće preduzeća koja nisu iz Kine.

Postojeća pruga na srpskoj teritoriji ima jedan kolosek i u lošem je stanju, a u okviru modernizacije planirana je izgradnja dvokolosečne pruge.

Rok za izvođenje radova je 24 meseca od trenutka dobijanja građevinske dozvole.


IZVOR: Agencije  PRIPREMILA: Ana Cvetković

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *