Vlada prihvatila ponudu kineske kompanije za Železaru

Finansijska ponuda kineske kompanije “Hestil” (ranije englesko ime: Hbis) za kupovinu Železare je prihvaćena, saznaje RTS. Kupac će ponuditi posao svima koji su trenutno zaposleni u smederevskoj čeličani. Planirane investicije iznose 300 miliona dolara. Premijer Aleksandar Vučić poručio je da su to dobre vesti za Železaru.

I tehnička i finansijska ponuda su u skladu sa traženim uslovima na tenderu, te je Ministarstvo privrede, na predlog komisije, donelo odluku kojom je kinesku kompaniju “Hestil” (ranije englesko ime: Hbis) proglasilo jedinim učesnikom za kupca Železare.

IZVOR: RTS

IZVOR: RTS

Radna grupa Vlade Srbije za privatizaciju Železare otvorila je u 11 sati finansijsku ponudu.

“U prisustvu predstavnika ‘Hestila’, Komisija je ustanovila da je ponuda podneta u skladu sa javnim pozivom i da ispunjava sve propisane uslove”, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Vlada je na javnom pozivu tražila partnera za “Železaru Smederevo” sa početnom cenom oko 45 miliona i 700.000 evra. RTS je nezvanično saznao da je kupac ponudio 46 miliona evra, što je potvrdilo i Ministarstvo.

“‘Hestil’ je dao obavezujuću ponudu da kupi svih 98 imovinskih celina za ukupnu cenu od 46 miliona evra. Navedena obavezujuća ponuda je iznad minimalne cene iz javnog poziva”, navodi se u saopštenju.

Ugovor o prodaji Železare biće zaključen po pribavljanju mišljenja službe nadležne za sprečavanje pranja novca, a u skladu sa Zakonom o privatizaciji.

Povodom prihvatanja ponude kineske kompanije, premijer Aleksandar Vučić poručio je da je to dobra vest za “Železaru Smederevo”, javlja reporter RTS-a.

Posao za sve radnike Železare

“Hestil” planira da ponudi zaposlenje svim trenutno zaposlenim, oko 5.050 njih, kojima će biti omogućeno profesionalno usavršavanje i obuka. Zaposlenima će biti obezbeđen isti nivo naknade i beneficija kao što je navedeno u postojećem kolektivnom ugovoru.

Ministarstvo privrede saopštilo je da ukupne projektovane investicije iznose preko 300 miliona dolara. Cilj je da se modernizuje oprema, poboljša efikasnost, proširi opseg proizvodnog programa i unapredi ekološko okruženje.

“Izdvaja se investicija u galvanizaciju (pocinkovanje) za građevinsku i auto industriju. Ovo su ciljevi koji će biti postepeno ostvareni. Plan je da se dostigne maksimalni kapacitet od 2,1 milion tona”, saopštilo je Ministarstvo.

Član Nadzornog odbora Železare Bojan Bojković navodi da će, kad kineska kompanija preuzme smederevskog giganta kapaciteti čeličane biti podignuti na maksimalnih 2,1 miliona tona čelika.

Bojković je za Tanjug rekao da svako ko razume cifre zna šta bi privatizacija Železare značila za Srbiju, ali i za oko 5.050 zaposlenih u toj čeličani, kao i za još 11-15.000 podizvođača.

“Ispunjavanje maksimalnih kapaciteta možemo da očekujemo za tri do četiri godine. Međutim, 1,76 miliona tona godišnje je više nego duplo u odnosu na trenutni nivo prozivodnje”, rekao je Bojković.

Govoreći o izvozu, rekao je da bi za godinu do dve Železara uz povoljne uslove na tržištu mogla da ostvari izvoz od jedne do jedne i po milijarde dolara godišnje.

Inače, kineska kompanija “Hestil” je konglomerat i gigant svetskih razmera u proizvodnji čelika, koji na globalnom nivou zapošljava 120.000 radnika.

Ima 70 direktnih i indirektnih kompanija van Narodne Republike Kine, u više od 30 zemalja i regiona, kao što su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Australija, Južna Afrika, Kanada, Singapur, Švajcarska i Hongkong.

Između ostalog ima i većinski udeo u “Duferku”, koji ima najveću nezavisnu globalnu prodajnu mrežu u industriji čelika.

Na listi “Fortune global 500” u 2015. godini, “Hestil” je rangiran kao 239. kompanija po veličini u svetu. Kao najveći proizvođač čelika u Kini, godišnji proizvodni kapaciteti “Hestila” iznose 50 miliona tona. Grupa poseduje 37 visokih peći.

Poslovni prihodi grupe u 2015. iznosili su 43,7 milijardi dolara u 2015. godini, a ukupna sredstva 53 milijarde dolara.

Uspeh “Hestila” se bazira i na implementaciji najnaprednijih tehnoloških rešenja i najčistijih tehnologija.

Radnici očekuju održivo poslovanje

Lider Nezavisnog sindikata metalaca “Železare Smederevo” Mileta Gujaničić kaže da je prihvatanje ponude “Hestila” za privatizaciju dobar potez.

Ističe da sindikati očekuju da dolazak kineske kompanije omogući dugoročno i održivo poslovanje.

“Važno je da radnici budu zaštićeni i adekvatno plaćeni”, rekao je Gujaničić za Tanjug.

Prema njegovim rečima, dolazak kineske kompanije važan je za budućnost Železare i njenih radnika.


IZVOR: RTS / Tanjug

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *