Veoma teški pregovori sa Evropskom komisijom o prodaji Železare

Evropska komisija odlučiće u prvoj polovini aprila da li će dozvoliti Srbiji da proda Železaru Kinezima, saznaje Blic.

IZVOR: N1

IZVOR: N1

Odluka o tome da li će kineska kompanija HBIS dobiti zeleno svetlo da privatizuje Smederevsku železaru uslediće nakon pregovora sa srpskom delegacijom koju će predvoditi ministar privrede Željko Sertić.

Delegacija Srbije treba da uveri Brisel da će, i ako HBIS kupi Železaru, na evropsko tržište dolaziti roba samo iz Smedereva, a ne i iz Kine. Srpska strana treba da objasni i da li je to što država preuzima dug od 470 miliona evra kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, po kom Srbija od 1. februara 2015. ne može više da pomaže svojoj industriji čelika, kaže izvor Blica:

„Brisel traži dodatna uveravanja da Smederevo neće biti paravan za plasiranje čelika proizvedenog u Kini. Za to neće dati dozvolu, jer bi se ionako niske cene čelika prepolovile, što bi dovelo do zatvaranja evropskih čeličana. Zato su tražili i uvid u memorandum sa HBIS i dokumentaciju o tome šta je dug od 470 miliona evra, odnosno dokaze da u njega nije ušao deo koji je nastao nakon februara 2015. Bio je to težak razgovor“, rekao je izvor lista.

Prema Blicu, u ceo proces uključio se i premijer Aleksandar Vučić, koji je posebno zaduženje dao Borisu Miloševiću, predstavniku firme KPMG, privatizacionog savetnika Železare, da svaki srpski papir proveri pre nego što ode u Brisel.

“Postoji komunikacija sa Briselom na različitim nivoima i po raznim pitanjima. Ima pitanja oko kojih se razgovara još odranije, a tiču se definisanja državne pomoći za Železaru”, potvrdio je ministar Sertić za Blic.


IZVOR: Fonet

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

One thought on “Veoma teški pregovori sa Evropskom komisijom o prodaji Železare

  1. Европска комисија је све само не европска, над њом нико нема контролу ни парламент ни савет европе о народу и државама да не причам. Комисија је један монструм секташки у власништву најбогатијег банкстера.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *