Vang Ji: Kina i Rusija treba da ubrzaju stvaranje Evroazijske unije

Vlade Rusije i Kine trebalo bi da ubrzaju proces stvaranja Evroazijske ekonomske unije (EAEU) i realizacije projekta “Put svile”, izjavio je šef kineske diplomatije Vang Ji, a prenela agencija TASS.

IZVOR: EPA/Sergei Ilnitsky

IZVOR: EPA/Sergei Ilnitsky

Vang je na marginama sastanka Saveta Ministara spoljnih poslova Šangajske organizacije za saradnju (SCO) rekao da Rusija i Kina imaju blisku stratešku saradnju u međunarodnim i regionalnim pitanjima i da su postale važni faktori međnarodne stabilnosti.

“Kina i Rusija trebalo bi da ubrzaju stvaranje EAEU i realizaciju projekta Put svile, a dalji razvoj SCO veoma je važan uslov za očuvanje mira”, kazao je Vang.

Ruski predsednik Vladimir Putin i kineski predsednik Si Đinping potpisali su 8. maja prošle godine sporazum o saradnji u okviru projekta “Put svile”, kojim je obuhvaćeno povezivanje EAEU sa tim projektom, a Putin je tada rekao da je tema razgovora bio novi oblik partnerstva u zajedničkom ekonomskom prostoru EAEU.

Projekat “Put svile” posvećen je izgradnji transportne, energetske i trgovinske mreže između zemalja Evrope i Azije, a inicijator projekta bio je kineski predsednik Si Đinping u septembru 2013. godine.

Projekat je dobio naziv po trgovačkom putu kojim su se u srednjem veku kretali karavani, a koji se pružao preko teritorija današnjeg Kirgistana, Kazahstana, Mongolije, Indije, Turske, Irana i Grčke i bio poznat pod imenom “Veliki put svile”.


IZVOR: Beta

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *