Unapređena saradnja Kine i Indije

SIAN: Premijer Indije Narendra Modi od juče boravi u svojoj prvoj zvaničnoj poseti NR Kini. Njegova trodnevna poseta započela je u glavnom gradu provincije Šansi, Sianu u kome je zajedno sa kineskim predsednikom Si Đinpingom obišao brojne znamenitosti ovog grada.

„Predsednik Si pozvao me je da posetim njegov rodni grad“, napisao je Modi na svom profilu na kineskoj društvenoj mreži Veibo. „Raduje me što ću posetiti čuveni istorijski grad duboko povezan sa monahom Suanzangom“.

Monah Suanzang živeo je u ranom periodu dinastije Tang (617-907) i bio je ključna figura u širenju budizma u Kini. Na put je krenuo iz grada Siana a u Indiji je boravio 17 godina. Suanzang je na kineski preveo veliki broj budističkih svetih rukopisa.

modi-i-djinping

Predsednik NR Kine Si Đinping i premijer Indije Narendra Modi

Prethodno je predsednik vlade Indije kineskog predsednika i prvu damu dočekao u svom rodnom gradu Gudžaratu, tokom njihove posete Indiji u septembru prošle godine.

Profesor kineskih studija na Univerzitetu Džavarhalal Nehru Dipak rekao je da dogovor ima simbolički značaj.

„Mislim da predsednik Si želi prvenstveno da uzvrati gostoprimstvo premijeru Modiju. On je već i rekao predsedniku Siju da je monah Suanzang boravio u njegovom rodnom gradu Gudžaratu. A upravo je iz Siana otpočelo putovanje čuvenog monaha“, naglasio je profesor Dipak „Još jedna veza je Put i Pojas svile. Upravo Ekonomski pojas svile počinje u Sianu“.

Nakon jučerašnjih razgovora u Sianu, Si Đinping je izjavio da su odnosi dve zemlje stabilno napredovali i da je zadržana komunikacija na visokom nivou. Prema njegovim rečima, dve zemlje na osnovu svojih strategija preporoda treba da uspostavljaju tešnje partnerske odnose.

Si Đinping je tom prilikom izneo četiri predloga. Kina i Indija treba da rešavaju bilateralne odnose sa gledišta dugoročnog razvoja, jačaju stratešku saradnju u međunarodnim i regionalnim poslovima i unapređuju pravedan i racionalan međunarodni poredak. Drugo, Kina i Indija treba da ostvare međusobnu dopunu i pomoć na višem nivou i postanu motor regionalne i svetske privrede, zajedno ubrzavajući proces regionalne privredne integracije. Treće, Kina i Indija treba da jačaju međusobno poverenje, kontrolišu nesuglasice i probleme i izbegavaju smetnje za bilateralne odnose. Četvrto, Kina i Indija treba da jačaju komunikaciju u svim oblastima.

Modi je naglasio da Indija želi zajedno sa Kinom da podigne odnose na novi istorijski nivo. Indija se nada daljem jačanju trgovinskih i privrednih odnosa sa Kinom i saradnji u Azijskoj infrastrukturnoj investicionoj banci.

PEKING: Danas su u Pekingu razgovarali kineski premijer Li Kećijang i indijski premijer Narendra Modi, nakon čega su prisustovali ceremoniji potpisivanja 24 sporazuma koji pokrivaju oblasti železnice, rudarstva, obrazovanja, filma, nauke, pomorstva, reagovanja u slučajevima zemljotresa i kosmičkih istraživanja.

CRI Online

Kineski premijer Li Kećijang i indijski premijer Narendra Modi (IZVOR: CRI Online / weibo.com)

Kineska provincija Sečuan i indijska Karnataka uspostavile su prijateljske odnose, kao i gradovi Čungćing, Ćingdao i Dunhuang sa Čenejom, Hiderabadom i Aurangabadom.


IZVOR: CRI Online / Agencije PRIPREMILA: Aleksandra Popović

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *