Umetnička trupa Čangša nastupila u Novom Sadu

Umetnička trupa Čangša univerziteta nauke i tehnologije „Očaravajuća Kina – dražesni Huan”, nastupila je u kino-sali Filozofskog fakulteta, s kojim imaju saradnju u sklopu Konfucijevog instituta Univerziteta u Novom Sadu. U okviru tog programa izveden je ples „Lepa Dan”, sviranje na instrumentima pipa i bambus-flauti, predstavljene su tradicionalne borilačke veštine, grupni i solistički pevački nastupi.

IZVOR: Dnevnik

IZVOR: Dnevnik

Umetnici, odnosno članovi te trupe, dolaze iz provincije Huan, a kroz pesmu i igru predstavili su blago svog naroda, ali i ostalih etničkih grupa, poput naroda Miao, Tibetanaca, Mongolaca i etničke grupe Dai.

– Većina naših nastupa predstavlja različite etničke manjine u Kini, o kojima će prisutni više zapamtiti i naučiti gledajući naše performanse, nego da o njima slušaju na časovima – rekao je prorektor Čangša univerziteta Cou Honyu.

Publika je imala priliku i da se upozna s tradicionalnim instrumentima poput pipe i dizi (vrsti flaute), koji se, zbog dostupnosti, koriste u svim žanrovima kineske muzike.

– Trudimo se da što slikovitije i zanimljivije dočaramo šarolikost naše kulture i umetnosti – dodao je Honyu.

Međutim, zbog manje bine u kino-sali Filozofskog fakulteta, gosti su morali da izmene svoj program jer u nekim delovima, koji zahtevaju svih 18 članova ekipe na sceni, ne bi mogli izvesti svoj performans. U sklopu ove turneje po Evropi, najpre su posetili Sloveniju, potom Srbiju, a onda odlaze i u Crnu Goru.


IZVOR: Dnevnik

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *