U Minhenu se sastali Vang Ji i Džon Keri

Kineski ministar spoljnih poslova, Vang Ji juče se u Minhenu susreo sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem.

IZVOR: news.cn

IZVOR: news.cn

Vang Ji se prilikom susreta osvrnuo na nedavni telefonski razgovor kineskog predsednika, Si Đinpinga i predsednika SAD, Baraka Obame.

Si je u razgovoru izneo važne predloge o sledećoj fazi odnosa dveju država, nadajući se da će dve strane uložiti zajedničke napore u realizaciju saglasnosti koje su dva lidera postigla, radi zdravog i stabilnog razvoja bilateralnih odnosa.

Vang i Keri su razmenili i mišljenja o situaciji na korejskom poluostrvu. Vang je izjavio da je Severna Koreja ponovila nuklearni eksperiment i lansirala satelit, što ozbiljno krši rezoluciju UN i međunarodni sistem o neširenju nuklearnog oružja. Stoga su se Kina i SAD dogovorile da ubrzaju proces konsultacije u Savetu Bezbednosti, da što pre dođu do nove rezolucije, kao i da preduzmu efektivne mere za zaustavljanje napretka nuklearnih planova u Severnoj Koreji.

„Kina smatra da sankcije nisu cilj. Naš zajednički cilj je povratak nuklearnog pitanja na pravi put kroz dijalog i pregovore. To je u skladu sa interesima Kine, SAD i svih strana,” rekao je tom prilikom Vang.


IZVOR: CRI Online (Pripremila: Đi Sju)

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *