U Kini pronađen podzemni okean ispod pustinje

Dok su merili količine ugljen dioksida u pustinjskom vazduhu u pustinji Taklaman na severozapadu Kine, naučnici su primetili da koncentracija ovog gasa rapidno opada u predelu pustinje koji se zove Tarim.

wfm_tarim_basin

To se najveroatnije događa zbog ogromnog podzemnog okeana koji je toliko velik da sadrži više vode od pet Velikih jezera u Severnoj Americi.

”Nikada u istoriji ljudi se nisu ni usuđivali zamisliti da ispod peska postoji toliko vode”, rekao je profesor Li Jan s kineskog Iinstituta za ekologiju i geografiju, koji je bio vođa ovog istraživanja.

”Zbog ovog otkrića naša definicija pustinje moraće da se promeni”, kazao je on.

Naučnici su već duže vreme sumnjali da velike količine vode otopljene s obližnjih planina „cure“ ispod basena, ali tačna količina vode je bila nepoznata.

Pre desetak godina naučnici su otkrili da CO2 nestaje na ovom području već 10 godina, ali nisu shvatali zašto se to događa.

Kada su izmerili količine CO2 na gotovo 200 lokacija u pustinji i uporedili ih s CO2 iz vode mogli su izračunati koliko je vode oteklo u podvodni bazen.

”Naša procena prilično je konzervativna. Prava količina vode mogla bi biti mnogo veća”, rekao je Li, a piše Business Insider.


 

IZVOR: N1

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *