U Kini počela izgradnja gasovoda “Snaga Sibira”

MOSKVA/PEKING: U Kini je danas zvanično počela izgradnja kineskog dela istočne maršrute gasovoda Snaga Sibira, kojim će biti transportovan gas iz Rusije.

U ceremoniji, na kojoj je simbolično zavaren prvi spoj zajedničkog gasovoda, učestvovao je putem video veze i ruski premijer Dmitrij Medved, preneo je Tas.

inside_project_of_power_of_siberia

Planirana trasa gasovoda “Snaga Sibira” (IZVOR: siberiantimes.com)

Potpredsednik Državnog saveta Kine, Džan Gaoli, rekao je tom prilikom da takvi veliki projekti “čine ozbiljnu materijalnu osnovu za unapređenje svestranog strateškog partnerstva između Rusije i Kine, za društveni i ekonomski napredak naših zemalja i naroda”.

On je dodao da je na “dnevnom redu” rusko-kineske saradnje još niz velikih projekata, posebno u oblasti energetike i transporta. Kineski vicepremijer je pomenuo planiranu izgradnju železničke pruge za vozove velikih brzina Moskva-Kazanj.

Polaganje cevi za gasovod počinje u gradu Hejhe na rusko-kineskoj granici u severoistočnoj Kini. U tom mestu koje se nalazi naspram ruskog sela Blagovešćenska danas je napravljen prvi var budućeg kineskog dela gasovoda, koji je planiran da se gradi do megapolisa Šangaj.

Rusija i Kina će nastaviti saradnju u energetici, uključujući i nuklearnu, rekao je premijer Rusije Dmitrij Medvedev prilikom svečanosti početka gradnje istočne maršrute gasovoda Snaga Sibira.

Premijer Rusije je takođe izrazio uverenje da će u najskorije vreme biti potpisan ugovor s Kinom o isporukama gasa zapadnom maršrutom.

Gasprom i kineski CNPC su u maju prošle godine potpisali sporazum o kupoprodaji gasa istočnom maršrutom. Sporazum je zaključen na 30 godina i predviđa isporuku ruskog gasa u Kinu u obimu od 38 milijardi kubnih metara godišnje. Istočna maršruta predviđa isporuku u Kinu gasa iz Jukutskih i Irkutskih nalazišta magistralnim gasovodom Snaga Sibira.

U maju ove godine Rusija i Kina su potpisale sporazum o okvirnim uslovima isporuke gasa u Kinu zapadnom maršrutom. Sada dve strane treba da pripreme i zaključe ugovor.

Pripreme za puštanje gasovoda u rad, koji Moskva smatra izuzetno važnim projektom, vrše se na najvišem nivou. Tako je ta tema bila predmet razgovora predsednika Rusije Vladimira Putina i Kine Sji Đinpinga.

Prema rečima ruskog predsednika “naredna etapa je isporuka prirodnog gasa u Kinu zapadnom maršrutom magistralnim gasovodom Altaj.

Zapadna maršruta predviđa isporuku Kini gasa sa nalazišta u Zapadnom Sibiru u obimu 30 milijardi kubnih metara godišnje, sa mogućim povećenjam na 100 milijardi kubika godišnje. Predviđena dužina maršrute je 2.700 kilometara.

Šef Gasproma, Aleksej Miler, rekao je da koncern vodi pregovore s kineskom stranom o plaćanju isporučenog gasa u rubljama i juanima.


 

 

IZVOR: Tanjug

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *