U Kini napravljen automobil kojim se upravlja mislima!

U Kini je napravljen prvi automobil kojim u potpunosti upravlja ljudski mozak, ali za sada ne postoje planovi za proizvodnju takvog vozila.

kina automobil upravljanjemislima

U luci Tjanđinu na severoistoku Kine grupa istraživača sa Univerziteta Nankai je posle dve godine rada svoj koncept neobičnog vozila pretvorila u realnost.

Noseći opremu za čitanje signala iz mozga, EEG-a, vozač kontroliše kretanje vozila – ono može da se kreće napred, nazad, da se zaustavi, zaključa i otključa, a sve to bez pomeranja ruku ili nogu. Jedan od kineskih naučnika objašnjava da opremu čini 16 senzora koji primaju te signale, a razvijen je i kompjuterski program koji odabira važne signale i pretvara ih u komandne kontrole nad vozilom.

Istraživač sa Univerziteta Nankai, Džang Džao je objasnio: „Signale iz mozga prima specijalna oprema i bežičnim putem prenosi u kompjuter. Zatim se obrađuju signali da bi se svrstale i prepoznale namere vozača i onda pretvorile u komandnu kontrolu nad automobilom. Srž celog procesa je u obradi signala iz mozga, što radi kompjuter“.

Na čelu tima istraživača bio je profesor Duan Feng, koji naglašava da upotrebljena tehnologija ima za cilj da bolje služi ljudima i da će uskoro možda biti moguće i kombinovanje tehnologije koju kontroliše ljudski mozak i vozila bez vozača, kao što je to u slučaju „Guglovog“ automobila.

Feng tvrdi da je zabrinutost zbog mogućnosti drumskih nesreća neosnovana jer je puna koncentracija vozača potrebna samo kada se menja status kretanja vozila, odnosno kada ono menja kolovoznu traku ili se okreće.

„Dalji razvoj vozila bez vozača može nam doneti više koristi jer ćemo moći da bolje shvatimo funkcije povezane sa kontrolom mozga, a uz pomoć platforme takvih automobila. U krajnjem slučaju, vozila, sa ili bez vozača, služe ljudima. U takvim uslovima moraju se prepoznati namere vozača. U okviru našeg projekta, vozila bolje služe ljudima“, istakao je Feng, koji je profesor Univerziteta Nankai.

Kineski naučnik tvrdi da je ideja nastala kao želja da se pomogne invalidima koji nisu u mogućnosti da upravljaju automobilom.

„Za nas su postojale dve polazne tačke u projektu. Prva je bila obezbediti vožnju bez korišćenja ruku ili nogu za invalide, a druga da zdravim ljudima omogućimo novi i inteligentniji način vožnje“, naveo je istraživač Džang Džao.

Za sada, takvo vozilo koje je razvijeno u saradnji sa kineskim proizvođačem automobila „Grejt vol motor“, može da se kreće samo u pravom smeru.


IZVOR: RTS

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *