Trgovinska politika Sjedinjenih Država prema NR Kini u 2016. godini (II deo)

Izborna godina i njen značaj za trgovinske odnose SAD-Kina

Izbornim godinama pripada posebno mesto u američko-kineskim trgovinskim odnosima. Za kandidaturu ispred Demokratske i Republikanske partije se u 2015. i 2016. godini borilo više kandidata; ovih dana, najveću pažnju privlače nastojanja Donalda Dž. Trampa (ispred Republikanske partije) i Hilari Rodam Klinton i Bernija Sandersa (ispred Demokratske partije) da osvoje partijsku nominaciju za predsedničke izbore u svojoj partiji.

usa

Svaki od ovih kandidata je već formulisao svoje viđenje trgovine sa Kinom i mere ka poboljšanju američke pozicije u trgovini sa Kinom koje namerava da preduzme nakon što bude izabran za predsednika Sjedinjenih Država. Pri tom, svi kandidati su se vodili raspoloženjem američkog javnog mnenja i poslovnih krugova, kao i američkim opažanjem kineskog ekonomskog rasta. Zajedničke crte najavljenim programima ovo troje najizglednijih kandidata su poboljšanje uslova poslovanja u samim Sjedinjenim Državama (radi povratka proizvodnje u zemlju i zapošljavanja radne snage), smanjivanje velikog trgovinskog deficita sa Kinom i neka vrsta ubeđivanja Kine da više uvažava američke trgovačke i investicione interese. Uspeh u borbi za partijsku nominaciju i kasnije u predsedničkim izborima će zavisiti od sposobnosti svakog od kandidata da stekne i održi poverenje glasača (pri čemu će se posebno ceniti njihova doslednost, odnosno višegodišnje zalaganje za mere koje predlažu, koje ne važi za sve kandidate).

Donald Dž. Tramp

U svojoj borbi za nominaciju za predsedničkog kandidata ispred Republikanske partije, Donald Tramp je pokazao određeno poštovanje prema NR Kini iako nije previše birao reči kad je kineska ekonomska politika u pitanju (štaviše, u najmanje jednoj prilici je kinesku politiku opisao kao „finansijsko silovanje“ Sjedinjenih Država). Trgovinu sa Kinom smatra nepoštenom zbog mera kojima kineske vlasti pribegavaju. Da bi trgovina sa Kinom više odgovarala američkim interesima, Donald Tramp predlaže nekoliko mera:

Proglašavanje (odmah na početku svog predsedničkog mandata) Kine valutnim manipulatorom (što je ideja koju je u svojoj predsedničkoj kampanji 2012. zastupao i Mit Romni) – time će biti omogućeno uvođenje novih dažbina na robu i usluge uvezene iz Kine i poboljšanje položaja američkih proizvođača i radnika.

Zaštita američkih ulaganja i inovacija, tako što će Kina biti naterana da usvoji zakone o zaštiti intelektualne svojine i da omogući samostalno nastupanje američkih kompanija u Kini (bez trenutno obaveznog povezivanja sa kineskim partnerima) – Tramp ocenjuje da Sjedinjene Države zbog nedovoljne zaštite intelektualne svojine gube 300 milijardi dolara i više miliona radnih mesta godišnje. Takođe, on najavljuje zaštitu kako od falsifikovane robe proizvedene u Kini, tako i od kineskih hakera.

Ponovno pokretanje proizvodnje u Sjedinjenim Državama (time što će Kina biti prisiljena da se odrekne izvoznih subvencija i pomoći svojim kompanijama i da poboljša zaštitu svojih radnika i životne sredine) – ovde se Tramp pozabavio i nedavnom tužbom pri Svetskoj trgovinskoj organizaciji koju su protiv Kine podnele Sjedinjene Države, a u vezi sa kineskom trgovinskom praksom; kako je obećao, Sjedinjene Države neće čekati ocenu STO nego će preduzeti jednostrane mere da se zaštite od kineskih poteza.

Snižavanje stope poreza za kompanije koje posluju u Sjedinjenim Državama na 15% (u poređenju sa trenutnih 35% i 25% koliko taj porez iznosi u Kini), smanjivanje deficita i državnog duga zemlje (smanjivanjem emitovanja dolarskih obveznica, Kini bi se ograničila mogućnost uticanja na politiku SAD) i jačanje američkog vojno-pomorskog prisustva u Istočnokineskom i Južnokineskom moru.


Za portal SRBIJA I KINA: Nikola Jokanović, politikolog i ekspert u oblasti spoljne politike

NAPOMENA: Prenošenje ovog članka je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora (portal srbijaikina.rs) i autora.

Prvi deo teksta možete pročitati na ovoj stranici.

Treći deo teksta možete pročitati na ovoj stranici.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

One thought on “Trgovinska politika Sjedinjenih Država prema NR Kini u 2016. godini (II deo)

  1. Кина зна да тргује са Западом, зато је хистерични Запад водио ратове против Кине и Кинеза…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *