Top 10 muzeja u Pekingu

Peking je jedna od najrazvijenijih kineskih metropola, koja poseduje veliko bogatstvo istorije, kulture, umetnosti i nauke.

Muzeji u Pekingu čuvaju dostignuća kineske civilizacije i važnih istorijskih događaja i predstavljaju odličnu priliku turistima iz celog sveta da se upoznaju sa njima. Neki od njih su zadržali karakteristike stare arhitekture, a neki su moderni, opremljeni savremenom tehnologijom. Obilazak pekinških muzeja dopunjuje saznanja o kulturnoj baštini Kine.

China Highlights napravila je listu 10 najboljih pekinških muzeja, sa kratkim uvodima i adresama.

1. Muzej grada Pekinga – Centralni muzej (Beijing Capital Museum)

Adresa: 16 Fuxingmenwai Street, Xicheng District

Prvi put otvoren za javnost 1981. godine, Muzej grada Pekinga poseduje ogromnu kolekciju izuzetno vrednih istorijskih i kulturnih eksponata, i ima najbolji sevis muzejskih vodiča.

Prostire se na pet nadzemnih i dve podzemne etaže, na površini od 63,390 metara kvardratnih. Grandiozna zgrada, raznovrsne izložbe i uspešna usluga čine Muzej grada Pekinga jednim od najsveobuhvatnijih muzeja u Pekingu

Obilje njegovih relikvija steklo je reputaciju širom sveta – bronza, porcelan, radovi u kaligrafiji, budističke statue. Veliki deo kolekcije otkopan je nakon osnivanja Narodne Republike Kine, i neki od njih datiraju se u Mlađe Kameno doba. Tri glavna dela muzeja namenjena su aktuelnim izložbama, glavnom ekranu i kolekciji primenjene umetnosti. Zatim, tu je i stela cara Qian Long-a, koja predstavlja blago muzeja.

2. Vojni Muzej kineske Narodne Revolucije

Adresa: 9 Fuxing Road, Haidian District (near Chinese Century Altar)

Vojni Muzej kineske Narodne Revolucije je jedini vojni muzej u Pekingu, sagrađen povodom proslave desetogodišnjice osnivanja Narodne Republike Kine, 1959. godine.

Čitav niz oružja i umetničkih dela, od drevnih do modernih vremena, izložen je u 22 hale ovog trospratnog muzeja. Pet stotina primeraka darova dobijenih od kineske vojske prikazani su u tematskoj sali ,,Mir i Prijateljstvo”, gde se možete diviti različitim kuturama i istoriji raznih zemalja.

23. Muzej Kineske Nacionalne Umetnosti

Adresa: 1 Wusi Street, Dongcheng District

Muzej Kineske Nacionalne Umetnosti namenjem je kolekcioniranju, istraživanju i izlaganju modernih i savremenih umetničkih dela iz Kine. Više od 100, 000 predmeta nalazi se u ovom ogromnom muzeju koji se prostire na površini od 18, 000 kvadratnih metara, podeljenoj na pet spratova.

Kolekcija remek-dela poznatih kineskih umetnika i nagrađenih radova iz pozne Ming Dinastije Kving Dinastije i ranog perioda kineske Republike, najveće su blago ovog muzeja. Pored domaćih dela, obilje inostranih umetničkih radova čini važan deo muzeja.

Hiljade značajnih izložbi raznih renomiranih umetnika iz zemlje i inostranstva održano je u Muzeju kineske nacionalne umetnosti tokom proteklih par decenija.

4. Dvorski muzej (Zabranjeni grad)

Adresa: 4 Jingshan Front Street, Dongcheng District

Dvorski muzej, poznatiji kao Zabranjeni grad, nalazi se u centru Pekinga, severno od Tjan’anman trga.

Sagrađen je u doba Ming dinastije (1368-1644) i predstavlja najveći i najbolje očuvan dvorski kompleks na svetu. Dvorski muzej, koji se od 1987. godine nalazi na UNESCO listi Svetske kulturne baštine, mesto je koje obavezno treba posetiti jer, pored Velikog zida, predstavlja glavnu atrakciju u Pekingu.

Brojna retka blaga i zanimljivosti od izuzetnog istorijskog značaja, starih kineskih carskih porodica smeštena su u Dvorskom muzeju. Ne samo da su ova nacionalna blaga dragocena već su i zgrade Dvorskog muzeja atrakcija za sebe. Pozlaćeni krovovi, zajedno sa crvenim zidovima i i predivnim dekoracijama u starom kineskom stilu, čine arhitektonsko čudo.

45. Pozorišni muzej u Pekingu

Adresa: 3 Hufang Road, Xicheng District

Pozorišni muzej u Pekingu sagrađen je 1807 (u vreme Quing dinastije) , a renoviran je i ponovo otvoren za javnost 1997.

Istorija razvoja muzeja ispričana je u staroj Xiangxianci zgradi, gde se nalazi i glavna izložbena hala Pozorišnog muzeja u Pekingu. U ovom muzeju je prikazan razvoj pekinške opere. Mogu se naći fotografije i audio zapisi čuvenih pekinških operskih izvođeča, poput Meia Lanfanga.

6. Kineski železnički muzej

Adresa: Qianmen Street, Dongcheng District (southeast of Qianmen Tower that is in front of Tian’anmen Square) Kjanmen ulica, Dongčeng district (jugoistočno od Kjanmen kule koja se nalazi ispred Tjan’amen trga)

Kineski železnički muzej je nacionalni muzej koji pokriva železnički saobraćaj u Kini, sa mnoštvom istorijskih i kulturnih relikvija, koje su sakuljene i izložene kao eksponati. U pitanju je važno mesto kad je reč o zaštiti železničkog saobraćaja, izgradnji železnice, tehnologiji i prikazu javnosti. Najranija kineska parna mašina, lokomotve iz inostranstva, mašine na gas i lokomotive sa električnim pogonom izložene su na površini od 16, 500 metara kvadratnih.

67. Kineski nacionalni filmski muzej

Adresa: 9 Nanying Road, Chaoyang District

Kineski nacionalni filmski muzej je najveći muzej u Kini koji kao svoju glavnu svrhu ima da pokaže istoriju i kulturu kineskog filma i da održava izložbe filmske tehnologije.

Čitav niz multifunkcionalnih hala, uključujući više od 20 izložbenih hala, jedan IMAX bioskop i dva bioskopa sa digitalnim projektorima pružaju kompletno filmsko iskustvo.

8. Kineski muzej nauke i tehnologije

Adresa: 5 Beichen East Road, Chaoyang District

Kineski muzej nauke i tehnologije je nacionalni muzej nauke i tehnologije sa stalnom postavkom i povremenim izložbama.

Ovaj muzej je napravljen radi dobijanja pristupa naučnom i tehnološkom znanju i radi promovisanja razvoja nauke i tehnologije. Među tri izložbene hale, ona koja prikazuje staru kinesku tehnologiju je možda najinteresantnija za decu.

89. Prirodnjački muzej u Pekingu

Adresa: 126 Tianqiao South Street, Dongcheng District

Prirodnjački muzej u Pekingu bio je prvi sveobuhvatni muzej prirodnih nauka u Kini, u trenutku kada je otvoren 1959. godine.

Akcenat je stavljen na istraživanje i popularizaciju nauke, u određenim oblastima, kao što su zoologija i botanika.

Stotine ogromnih starih fosila sisara, kao i obilje dobro očuvanih artefakata, smešteno je u muzeju. Tokom godine u muzeju se nalazi stalna postavka i privremene izložbe.

Galerija sa drevnim reptilima i dinosaurusima, Galerija sa drevnim sisarima, Galerija koja nosi naziv Poreklo života i Razvoj drevnih beskičmenjaka, Carstvo biljaka, Galerija naslovljena Lepota životinja i Gelerija životinja – Prijatelji ljudskih bića – predstavljaju glavne izložbe u pekinškom Prirodnjačkom muzeju.

910. Umetnička zona 798 u Pekingu

Adresa: 4 Jiuxianqiao Street, Chaoyang District

Skoncentrisana na modernu umetnost, Umetnička zona 798 u Pekingu, predstavlja izložbeni centar savremene kineske kulture i umetnosti i središte okupljanja mladih studenata umetnosti i umetnika. Smeštena u severoistočnom delu grada, sastoji se od nekoliko velikih fabrika i manjih trgova.

Veliki broj značajnih međunarodnih umetničkih izložbi i aktivnosti, kao i modne revije, održavaju se ovde, što je privuklo pažnju umetnika iz celog sveta. Brojne individualne statue koje predstavljaju aktivne i energetične duhove, graffiti na zidovima i zanimljiva dekoracija čine sjajno mesto za fotografiju, inspiraciju i otkrića.

Želite turu kroz muzeje u Pekingu? China Highlights specijalizovala se za organizaciju tura od individualnog interesa. Kontaktirajte nas za prilagođene ture po Pekingu, u koje je uklječena i poseta Pekinškim muzejima. Možete pogledati i naše popularne pekinške ture koje mogu biti adaptirane tako da sadrže i posete muzejima.

10


Prevela za portal SRBIJA I KINA: Iva Leković

AUTOR: Annie Wu IZVOR: chinahighlights.com

NAPOMENA:Prenošenje ovog članka je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora prevoda (portal srbijaikina.rs) i prevodioca.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *