Tasovac: Kultura spona Srbije i Kine

Sofija: Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac izjavio je da je u Sofiji imao izuzetno konstruktivan i prijateljski razovor sa kineskim ministrom kulture Luo Šugangom, na kojem je dogovoreno potpisivanje novog sporazuma o saradnji između dve države u oblasti kulture od početka 2016. godine.

Preneo sam posebnu zahvalnost Srbije svom kolegi, povodom principijelnog stava Kine tokom nedavne debate u UNESKU, “jer zaštita nacionalne kulturne baštine nije samo zaštita naše prošlosti, već i budućnosti”, istakao je Tasovac.

Luo Shugang, Ministar kulture NR Kine (IZVOR: news.cn)

Luo Šugang, Ministar kulture NR Kine (IZVOR: news.cn)

Prema njegovoj oceni, svako delo savremene umetnosti neumitno kroz vreme postaje svedočanstvo prošlosti i kulturnog identiteta svake države.

Saglasili smo se da je kultura važna spona između obrazovanja, turizma, nauke, ekonomije, zapravo svih oblasti naših života i da može predstavljati tačku preseka interresorne saradnje, napomenuo je Tasovac.

Saradnja institucija, mobilnost umetnika, prezentacija kulturne baštine i savremene umetnosti, istakao je Tasovac, predstavljaju jedan od prioriteta prezentacije kulture Srbije u svetu.

Sa zadovoljstvom smo konstatovali da su upravo to i ciljevi Kine u kulturnoj saradnji sa Srbijom, kao i da je saradnja naših ministarstava na izuzetno visokom nivou, naglasio je Tasovac.

“Ministar kulture Šugang mi je preneo sa kakvom pažnjom se očekuje poseta Kini premijera Aleksandara Vučića za koju se smatra da će dati velike ekonomske impulse u saradnji naših prijateljskih zemalja”, izjavio je Tasovac.


IZVOR: FoNet PRIPREMILA: Ana Cvetković

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *