Sve snažnija saradnja Kine i Rusije

Zvaničnici Kine i Rusije će iduće nedelje potpisati niz ugovora iz oblasti energetike, bezbednosti i istraživanja svemira, tokom posete Dmitrija Medvedeva Kini.

    Zamenik ministra spoljnih poslova NR Kine,Čeng Guoping (IZVOR: cri.cn)

Zamenik ministra spoljnih poslova NR Kine,Čeng Guoping (IZVOR: cri.cn)

To je izjavio zamenik kineskog ministra spoljnih poslova Čeng Guoping, ne precizirajući detalje ugovora koji će biti potpisani.

Kako prenosi agencija Rojters, Medvedev će naredne nedelje posetiti Kinu kako bi u gradu Džengdžou prisustvovao samitu premijera iz Šangajske organizacije za saradnju, bezbednosne organizacije koju predvode Kina i Rusija.

“Medvedev će, takođe, posetiti Peking i grad na istoku Kine, Huangdžou, gde će prisustvovati Internet forumu”, dodao je Čeng.

Šangajska organizacija za saradnju okuplja Kinu, Rusiju, bivše sovjetske republike Tadžikistan, Uzbekistan, Kazahstan i Kirgistan, dok su Indija, Pakistan, Iran, Avganistan i Mongolija posmatrači.

Kina i Rusija imaju bliske poslovne, bezbednosne i diplomatske odnose, navodi Rojters, podsećajući da je prošlog meseca Kina dogovorila kupovinu 24 borbena aviona “suhoj su-35” od Rusije, u sklopu sporazuma čija je vrednost preko dve milijarde dolara.


IZVOR: Tanjug PRIPREMILA: Ana Cvetković

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *