Sve jače veze Kine i Republike Srpske

BANjALUKA: Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić i generalni direktor kompanije “Čajna Šandong internešnel end tehnikal kooperejšn grup” Meng Jan potpisali su u nedelju u Banjaluci Memorandum. Cilj je što uspešniji razvoj infrastrukturnih projekata u oblasti saobraćaja.

IZVOR: novosti.rs

IZVOR: novosti.rs

Kineska kompanija izrazila je zainteresovanost za sklapanje komercijalnog ugovora za realizaciju projekta unapređenja, rehabilitacije i izgradnje pruge Banjaluka – Novi Grad – Dobrljin, za izgradnju auto-puta Banjaluka – Prijedor – Novi Grad, odnosno prvu fazu od Banjaluke do Prijedora, kao i da bude revidirana saradnja na projektu renoviranja i izgradnje banjalučkog aerodroma.

Ministar Neđo Trninić očekuje da veći deo projektne dokumentacije bude završen do kraja februara, nakon čega bi se moglo dalje govoriti o dinamici projekata.

On je naveo da još nisu razgovarali o detaljima projekata, ali je dodao da bi rekonstrukcija pruge bila finansirana iz kreditnih sredstava, a auto-put kao koncesija.

Direktor kompanije Meng Jan izjavio je da potpisnici Memoranduma moraju uložiti maksimalan napor da bude što pre započeta realizacija projekata.

– Kao kompanija koja dolazi iz prijateljske zemlje želimo da damo maksimalan napor da bismo pomogli Republici Srpskoj u daljem razvoju. Nadam se da će Kina sa srpskim narodom imati dalji razvoj prijateljskih odnosa – rekao je Jan.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovao je i premijer Republike Srpske Željka Cvijanović koja je izjavila da je ovaj memorandum rezultat višegodišnjih privrednih, ali i političkih razgovora između Srpske i Kine.

– Republika Srpska je veoma zainteresovana za sve vidove saradnje sa Kinom, rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je napomenula da Srpska ima dobra iskustva kada je reč o saradnji sa kineskim kompanijama i da je Vlada potpuno opredeljena za svaku buduću saradnju, te je izrazila uverenje da će planirani projekti biti realizovani i da će rezultati uskoro biti vidljivi.

– Sigurna sam da ćemo planirati i već planiramo realizaciju i nekih drugih infrastrukturnih projekata – rekla je Cvijanovićeva.


IZVOR: novosti.rs (Autor: S. Mišljenović)

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *