Susret predsednika Kine i Francuske u Pekingu

Kineski predsednik Si Đinping juče se u Dvorani naroda u Pekingu susreo sa francuskim predsednikom Franasoa Olandom. Dva lidera su visoko ocenila razvoj kinesko-francuskih odnosa i dogovorili se da neprekidno unapređuju prijateljsku bilateralnu saradnju.

Si Đinping je izneo tri predloga o razvoju kinesko-francuskih odnosa.

IZVOR: CRI Online/news.cn

IZVOR: CRI Online/news.cn

„Prvo, Kina i Francuska treba da neguju međusobno političko poverenje. Drugo, dve strane treba da unapređuju praktičnu saradnju i komunikaciju. Kina i Francuska će sprovoditi važne projekte saradnje u oblasti nuklearne energije, proizvodnje aviona i drugim oblastima, povećaće međusobno otvaranje i proširiti potencijal bilateralne trgovine i investicionog rasta”, objasnio je predsednik Kine „Treće, dve strane treba da zajedno teže uspostavljaju međunarodnih odnosa novog tipa, i zadrže stratešku komunikaciju i koordinaciju o važnim globalnim pitanjima”.

Oland je izjavio da Francuska i Kina uspešno održavaju dobro političko međusobno poverenje i dijalog.

„Saradnja u oblastima privrede, trgovine, nuklearne energije, turizma i kulture neprekidno se uvećava. Francuska želi da sa Kinom unapređuje pozitivne rezultate sastanka o klimatskim promenama u Parizu, dobro organizuje samit G20 sledeće godine, kao i da podrži reforme međunarodnih finansijskih institucija”, istakao je predsednik Oland.

Dva lidera su nakon susreta zajedno objavili Izjavu kineskog i francuskog lidera o klimatskim promenama.


IZVOR: CRI Online (Pripremila: Đi Sju)

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *