Šta se zapravo dogodilo sa juanom?

U vest o devalvaciji kineske valute unet je dramski zaplet koji u stvarnosti ne postoji.

Svi značajni srpski mediji preneli su juče agencijsku vest o devalvaciji juana, navodeći da je kineska valuta spala na najnižu vrednost u poslednje tri godine, čime je u ovu vest unet dramski zaplet koji je informativno obesmišljava.

Svakom razumnom čoveku knedla u grlu makar na trenutak zastane, kada pročita da je druga privreda po obimu u svetu oborila vrednost svoje valute na najniži nivo još od 2012. godine, što nije tačno. Evro je lane vredeo oko 8, a danas između 6,7 i 7 juana.

fde40f1c4b49469c9f0cc5014fe2beb4

IZVOR: CRI Online

Godinama unazad, Pekingu su sa zapada upućivane poruke, pa i prekori, da je došlo vreme da poveća vrednost svoje valute, što je, u odnosu na evro, krajem godine i učinjeno.

Narodna banka Kine juče je oborila vrednost juana za 1,86 odsto prema dolaru, što je najveći dnevni pad juana u odnosu na američku valutu još od januara 1994. godine. U isto vreme, to je i najniža vrednost kineske valute prema dolaru za nešto više od dve godine. Za jedan dolar pre jučerašnje devalvacije dobijao se 6,1 juan, a nakon nje 6,3.

U najnovijem saopštenju Narodne banke Kine kaže se da je promena vrednosti nacionalne valute normalna, zasnovana na tržišnom sistemu, gde odlučujuću ulogu igra odnos ponude i tražnje.

Bez sumnje, blagi pad vrednosti juana pogodovaće izvozu kineske privrede, koja u ovoj godini cilja rast od 7 odsto, najniži za poslednjih 25 godina. Kineska privreda nalazi se u fazi restrukturiranja, a pored domaćih izazova, poput rasta broja loših kreditnih plasmana i pitanja dugova lokalnih vlada, dodatni problem joj predstavlja pad ekonomske aktivnosti u svetu, naročito u zoni evra, s obzirom da je Evropska unija najveći spoljnotrgovinski partner Pekinga. Tome treba pridodati i slabiju tražnju u SAD i Japanu.

Sve to ipak ne znači da vesti od globalnog značaja, umesto novinarski, treba književo obrađivati i objavljivati.


IZVOR: CRI Online (Autor: Branko Žujović)

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *