Šta će biti sa železarom?

Smederevo: Kineska HBIS grupa neće otpustiti nijednog radnika „Železare Smederevo” ukoliko postane vlasnik srpske čeličane, obećao je Li Guejang, potpredsednik te kompanije u razgovoru sa predstavnicima Nezavisnog sindikata metalaca u železari.

Odgovarajući na mnogobrojna pitanja sindikalaca, predstavnici kineskog „čeličnog” giganta najavili su da će najpre proizvodnju podići na maksimalni kapacitet od 2,2 miliona tona godišnje, ali procenjuju da bi „Železara Smederevo” i tada bila na gubitku. Zbog toga „Duferko grupa”, čiji su Kinezi većinski vlasnici, trenutno radi analizu železarinih proizvoda, a ta studija ima zadatak da proizvode iz Smedereva i Šapca prilagodi potrebama tržišta čelika, kako bi čeličana pozitivno poslovala.

IZVOR: zelsd.rs

IZVOR: zelsd.rs

– Pitanje da li ćemo prevazići kapacitete od 2,2 miliona tona godišnje, zavisi od daljih kretanja na tržištu čelika. Mi želimo da što pre ostvarimo profitabilnost, a ako kupimo železaru, za to će nam biti neophodne investicije i vreme. Trudićemo se da ono bude što kraće, rekao je sindikalcima Li Guejang, naglasivši da je kriza u industriji čelika i da mnoge železare u svetu posluju sa gubitkom.

Predstavnici HBIS-a poručili su da je u budućnosti vrlo važna proizvodnja tzv. „zelenog čelika” sa minimalnim zagađenjima, a na osnovu modela železare u Tan Šanu, obećali su primenu najviših ekoloških standarda i maksimalnu zaštitu životne i radne sredine.

Predsednik NSM Mileta Gujaničić smatra da država treba da bude garant čitave privatizacije, te da se istovremeno potpišu i kupoprodajni i kolektivni ugovor, a Kinezi su obećali da će uzeti u obzir tu opciju.

– Što se tiče povećanja zarada radnika rekli su da će to biti skopčano sa povećanjem učinka i profita, ali da je u njihovom interesu da radnici budu stimulisani za rad. Očekujemo da se zadrži sadašnji broj zaposlenih i da se upošljavaju novi radnici, pre svih, mladi. To mora čvrsto da garantuje država Srbija, izjavio je Mileta Gujaničić.

– Ne želimo da železara doživi sudbinu Kremikovca – železare u Bugarskoj koja je nakon neoprezne privatizacije zatvorena, radnici otpušteni, a čitave hale i mašine posečene i pretopljene. Zato očekujemo da HBIS investira u nove kapacitete, poveća asortiman proizvoda i poboljša tržišnu poziciju fabrike u Smederevu, naglašava Gujaničić.

Kinezi su podsetili da HBIS nije privatna grupacija akcionara, već državna železara. Iz tog razloga ima veliku ekonomsku i političku odgovornost prema kompanijama koje kupi u inostranstvu. Navode da u ovom slučaju smederevska železara ne bi bila samo privatizovana, već bi istovremeno bila i „internacionalizovana” od strane Narodne Republike Kine.

Ko je HBIS ?

Više od 100 godina bavi se proizvodnjom gvožđa i čelika. Kapacitet železare HBIS, koja je u vlasništvu države, jeste 50 miliona tona čelika godišnje. To je najveća železara u Kini i druga po veličini u svetu. Na Forbsovoj listi 500 najvećih kompanija na svetu zauzima 229. mesto. HBIS u oblasti proizvodnje čelika ima 3.196 registrovanih patenata. Proizvodi oko 30 grupa proizvoda, od bešavnih i šavnih cevi do pocinkovanog, belog, plastificiranog i trafo lima. Proizvodi se prodaju u više od 120 zemalja sveta. HBIS grupa bavi se još i rudarstvom, investicijama… U Kini zapošljava više od 130.000 radnika, a u svom sastavu ima 21 zavisno društvo. U 2014. godini imovina HBIS-a procenjena je na 62 milijarde dolara, a godišnji prihod na oko 45 milijardi dolara. HBIS je u svoju grupu preuzeo više od 70 proizvođača čelika širom sveta u tridesetak zemalja. Prihodi od inostranih fabrika veći su od 12 milijardi dolara, a strateški cilj je da do 2018. dostigne 20 milijardi dolara. Eventualna privatizacija „Železare Smederevo” deo je te strategije. HBIS je vlasnik grupe „Duferko” sa 51 odsto kapitala, koja se vrlo uspešno sa 2.600 zaposlenih bavi prodajom čelika u 145 zemalja i ima predstavništva u 76 država.

Interesi kompanije:

• Prijateljski odnosi dveju država

• Prisustvo u srpskoj industriji čelika – deo globalne strategije Kine „Novi put svile”

• Podrška Kineske nacionalne banke sa 750 milijardi dolara

• Lakši plasman robe na evropsko tržište

Krajnji cilj privatizacije železare po proceni HBIS-a:

• Rešavanje statusa čeličane i više od 5.000 zaposlenih

• Mreža nabavke i prodaje kineske grupe – šansa za plasman proizvoda železare širom sveta

• Dodatnim investicijama povećava se konkurentnost „Železare Smederevo” u Evropi

• Višestruka korist za srpsku privredu

• Primena znanja HBIS-a i najsavremenije tehnologije za proizvodnju čelika


IZVOR: Politika (Autor: Olivera Milošević)

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *