Sretić: Uskoro potpisivanje memoranduma o kupovini Železare

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je da će krajem novembra, biti potpisan memorandum sa kineskom kompanijom “HBIS” koja je zainteresovana za kupovinu “Železare Semderevo”.

Željko Sertić je izjavio da su pregovori u toku i da se nada da će u narednim nedeljama imati vrlo jasne i konkretne rezultate oko toga, kao i da će i srpska delegacija moći da potpiše memorandum prilikom posete premijera Kini.

kina zelezara smederevo

IZVOR: ssmszelsd.rs

Na pitanje o kakvom modelu partenrstva je reč, ministar je rekao da je u pitanju “klasična privatizacija”.

“Krajem novembra je poseta i verujem da ćemo do tada usaglasiti stavove i da ćemo imati okvirni papir”, naveo je ministar.

Ističe da Kinezi znaju, kao i svi drugi partneri sa kojima Vlada inače pregovara, da ceo proces privatizecije mora da bude javan, transparentan i u skladu sa Zakonom o privatizaciji.

Govoreći o sporazumu sa MMF-om, Sertić je naveo da je MMF potvrdio dogovor da od 17 državnih preduzeća, koja su zaštićena do maja 2016. godine, sedam bude rešeno do Nove godine i najavio da će, na primer, javni poziv za prodaju PKB-a biti objavljen u roku od dve nedelje.

Sertić je rekao da će privatizacija biti završena u narednoj godini ali da će ona preduzeća koja ne budu našla kupce morati da posluju održivo, odnosno na tržištu i da više neće biti državne pomoći.

Na pitanje da li će, ipak, biti na neki način produžena državna pomoć, Sertić je rekao da to neće biti moguće i istakao da se ranije dešavalo da država godišnje izdvajala čak i nekoliko stotina miliona evra za državne firme.

“Mi smo prošle godine u budžetu sveli ta sredstva na četiri miliona evra i mi nećemo tražiti da povećanje tih stavki, niti imamo moguićnosti da pomažemo više kompanija”, rekao je on, dodajući da je interes da sve državne kompanije rade na tržištu pod jednakim uslovima.

Sertić je napomenuo da će neke firme biti rešene kroz proces stečaja.

“Glavna poruka je da neće biti produženi nikakvi zahtevi prema MMF-u i Svetskoj banci niti Skupštini Srbije za bilo kakvo prepakivanje postojećih zakona”, naglasio je Sertić.


IZVOR: Tanjug

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *