Srbijo, javi se

Projekat Novog puta svile čija je realizacija otpočela i u koji Kina investira enormna novčana sredstva, mogao bi značiti istorijsku šansu i za Srbiju. Osnovni preduslov za intenziviranje ekonomske saradnje Srbije i Kine, predstavlja redefinisanje pogrešno postavljenog spoljnopolitičkog pravca koji šteti našim državnim i nacionalnim interesima. U trenutku nestajanja jednopolarnog sveta i formiranja novih globalnih ekonomskih i političkih odnosa, veoma je bitno da Srbija po prvi put u svojoj modernoj istoriji iskoristi jedinstvenu šansu koja joj se pruža a koja podrazumeva potpuno zbližavanje i stvaranje partnerstva sa NR Kinom koje bi bilo zasnovano na obostranim interesima i poštovanju a ne na diktatu Brisela i atlantističkih snaga kao što je to slučaj u poslednjih petnaest godina.

prugaPolitičke dobiti od saradnje sa Kinom su već svima poznate. Kina je zauzela čvrst stav kada je u pitanju podrška Srbiji po pitanju Kosova. Srbija je decenijama u dobrim diplomatskim odnosima sa Kinom, tokom 60ih i 70ih godina u kriznim trenucima, Srbija je podržavala Kinu i Kina to Srbiji i srpskom narodu nikada nije zaboravila. To je zemlja koja neće priznati nezavisnost samoproglašene republike Kosovo, čak i ako je srpski političari priznaju. I oko toga nema dileme. Svoju podršku Srbiji Kina pokazuje svakodnevno, poslednji primer je oštro zalaganje Kine protiv prijema Kosova u UNESCO.

Usredsrediću se zato na potencijale ekonomske saradnje i ekonomske dobiti.

Saradnja u ifrastrukturi

Glavni potencijal ekonomske saradnje je u infrastrukturnim projektima koje Kina sprovodi u kontekstu realizacije Novog puta svile. Kina je više nego jasno ukazala da ima želju da ekonomski prodre na prostor cele Evrope i da taj put može da bude trasiran upravo preko Srbije. Kina bi mogla da investira ogromna sredstva u Srbiju u pravcu razvoja infrastrukture koja je neophodna za plasman njenih proizvoda u EU. Postoje ogromni potencijali za dobijanje bilateralnih zajmova od NR Kine po povoljnim i povlašćenim uslovima. Međutim, Srbija nema spremne konkretne projekte koja bi mogla da ponudi Kini. Izuzetak predstavlja najavljeni infrastrukturni projekat brze pruge Bograd-Budimpešta koji je u finalnoj fazi dogovaranja i čija bi realizacija trebalo da otpočne kroz nekoliko meseci u saradnji Kine, Srbije i Mađarske.

Saradnja u poljoprivredi

Kina je takođe pokazala i veliku zainteresovanost za ekonomske investicije u poljoprivrednu proizvodnju i u prehrambenu industriju u Srbiji. Postoje veliki potencijali za izvoz proizvoda iz Srbije u Kinu i to pre svega u oblasti proizvodnje hrane i poljoprivrede. Posebna mogućnost odnosi se na zainteresovanost kineskih stručnjaka za prenošenje znanja u domenu poljoprivrede. Odnosno, naučnici iz Kine su zainteresovani za saradnju sa poljoprivrednim institutima u Srbiji na razvoju hibridnih sorti kukuruza i suncokreta radi zajedničkog plasmana na treća tržišta.

Od ekonomske saradnje sa Kinom, Srbija bi imala ogromnu dobit. Od izgradnje i obnove puteva, pruga, mostova, obilaznica, do jačanja poljoprivredne proizvodnje i pokretanja prehrambene industrije koja ima najveći potencijal u Srbiji. To sve naravno znači smanjenje nezaposlenosti i porast standarda građana Srbije. Potencijali za ekonomsku saradnju su mnogo veći, ali da se samo na ova dva polja radi – na infrastrukturi i poljoprivredi – već bi bio ogroman pomak za Srbiju.


Za portal SRBIJA I KINA: Boris Simić

NAPOMENA: Prenošenje ovog članka je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora (portal srbijaikina.rs) i autora.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *