Sji: Kina i Rusija dale su ključan doprinos pobedi nad fašizmom

Predsednik Kine Sji Đinping pred odlazak na proslavu Dana pobede u Moskvu istakao je da su Kina i Rusija dali ogroman doprinos pobedi nad fašističkim snagama u Drugom svetskom ratu.

„Tokom istorije ratovi koje su vodili fašistički i militaristički režimi doneo je užas i katastrofu narodima Azije i Evrope”, napisao je kineski predsednik u kolumni objavljenoj u ruskom listu „Gazeta”.

„Više od 27 miliona Rusa i bratskih narodnosti žrtvovalo je svoje živote za pobedu u Velikom patriotskom ratu. Ruski front je bio najvažniji front u Evropi, dok se u Aziji najveća borba vodila u Kini”, istakao je predsednik Sji „Tokom Rata protiv japanske agresije od 1937. godine pa narednih osam godina Kine je savladala neprijatelja i onemogućila ga da svoju agresiju proširi na druge kontinente”.

Sji Đinping Kineski predsednik u autorskom članku naglašava da je 35 miliona stanovnika Kine stradalo ili teško povređeno tokom rata, ali da su dali snažan doprinos pobedi nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

„Kineski i ruski narod podržavali su jedni druge u teškim trenucima borbe i jedan pored drugog svojom krvlju i životima doneli pobedu nad fašizmom i militarizmom”, naglasio je Sji.

Kineski predsednik se u članku osvrnuo na partnerstvo Kine i Sovjetskog Saveza tokom rata podsetivši na uzajamnu pomoć koju su jedni drugima pružali tokom rata u vojnom, medicinskom i humanitarnom smislu.

„Kineski narod uvek će pamtiti ruske pilote koji su potpomogli završetak Rata protiv japanske agresije i sve one koji su se rame uz rame borili sa kineskim narodom za oslobođenje kineske nacije”, zaključio je predsednik Kine.


IZVOR: CRI Online (Priredio: Radosav Berbatović)

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *