Sji Đinping pozdravlja dolazak japanske delegacije

Predsednik Sjii Đinping poželeo je juče toplu dobrodošlicu neuobičajeno velikoj japanskoj delegaciji, upozorvajući istovremeno da je protivan svakom pokušaju da se iskrivi ratna istorija Japana.

Delegacija od oko 3.000 članova na čelu sa vodećim japanskim političarima, najveća je misija između dve zemlje od zahlađenja odnosa u septembru 2012. godine.

Kina pridaje veliki značaj odnosima između dve zemlje i želi da zajedno sa japanskom stranom promoviše prijateljsku saradnju na osnovu četiri politička dokumenata koja su dve zemlje postigle, rekao je kineski predsednik.

cb636e78c9c1473ab89af45f1d8

IZVOR: CRI Online

Japanska delegacija stigla je u Pekingu u petak i u njoj se nalaze rukovodioci lokalnih samouprava i velikih preduzeća, što je vidan znak odmrzavanja odnosa između Kine i Japana.

Sji Đinping je naglasio da se ove godine obeležava 70. godišnjica kraja Drugog svetskog rata i žrtava rata, te da Kina nikada neće prihvatiti reči i radnje japanske strane koje narušavaju istoriju.

Tošihiro Nikai, šef delegacije i predsednik Glavnog odbora Liberalno demokratske partije, naglasio je značaj povećanja uzajamnog razumevanja mlađih generacija obe zemlje, obećavajući da će raditi sa kineskom stranom na razvoju odnosa.


IZVOR: CRI Online

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *