Sji Đinping pohvalio bliske odnose sa Britanijom

Si Đinping održao je danas govor u britanskim parlamentom u kome je pohvalio bliske odnose dve zemlje, koje su prema njegovim recima sve više “međuzavisne.”
IZVOR: AP

IZVOR: AP

“Možemo da kažemo da su Kina i Velika Britanija sve više međuzavisne i da postaju zajednica koja deli zajedničke interese”, rekao je Si prvog dana državne posete Londonu.

“Već sam duboko impresioniran vitalnošću odnosa Kine i Velike Britanije i dubokim prijateljstvom između naših naroda”, kazao je kineski predsednik.

Britanska kraljica Elizabeta Druga poklonila je u znak dobrodošlice Sjiu i njegovoj supruzi kolekciju Šekspirovih soneta i par svećnjaka.

IZVOR: AP

IZVOR: AP

Si je poznat kao ljubitelj velikog pesnika, a soneti su bili u specijalno napravljenoj kutiji od kože i pozlate. Kraljica je kineskom paru poklonila i svoju fotografiju sa princom Filipom u srebrnom ramu, što je tradicionalan poklon koji daje svetskim liderima, preneo je Rojters.

Si je kraljici zauzvrat poklonio dva albuma svoje supruge Peng Lijan, koja je čuvena pevačica u Kini. Kraljica je na poklon dobila i vez, veliku porcelansku činiju i mali album poštanskih marki.

Kineski predsednik je u parlament došao posle ručka sa kraljicom Elizabetom u Bakingemskoj palati.

On je izrazio uverenje da dve zemlje mogu da podignu bilateralne odnose na novu visinu.

Govor u parlamentu su slušali Dejvid Kameron, lider opozicije Džeremi Korbin i političari iz svih stranaka.


IZVOR: Tanjug

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *