Si Đinping i Barak Obama o svestranoj saradnji

Kineski predsednik Si Đinping i predsednik SAD Barak Obama juče su u Vašingtonu razmenili mišljenje o međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa i razvoju odnosa dveju zemalja. Oni su se saglasili o daljem jačanju saradnje u raznim oblastima i jačanju koordinacije u međunarodnim poslovima.

obama and xi

Si je rekao da su dve zemlje poslednjih godina postigle veliki napredak u razvoju bilateralnih odnosa i da su vrednost trgovine, investicija i kadrovska razmena dveju zemalja oborili novi rekord. Dve strane održavaju efikasnu koordinaciju i saradnju po pitanju klimatskih promena, iranskog nuklearnog pitanja, mirovnih misija, zdravlja i drugih međunarodnih i regionalnih pitanjima, što pokazuje veliki potencijal odnosa Kine i SAD, kazao je Si.

Si je rekao da će Kina dosledno insistirati na reformi i otvaranju i putu mirnog razvoja, kao i da će težiti sa sačuva i usavrši dosadašnji međunarodni sistem i poredak. On je naglasio da su zajednički interesi Kine i SAD daleko veći od raskoraka, i da će njihova saradnja doprinositi rešavanju njihovih sopstvenih i svetskih pitanja.

Si Đinping je rekao da, u situaciji sporog rasta svetske ekonomije i potresa međunarodnog finansijskog tržišta, zemlje sveta ne bi trebalo da podstiču izvoz putem devalvacije nacionalnih valuta. Kina i SAD treba da jačaju koordinaciju u makropolitici i da zajedno unapređuju snažan, održiv i uravnotežen razvoj svetske ekonomije.

Obama je rekao da američka strana podržava napore Kine u ekonomskoj tranziciji i da podržava Kinu kao domaćina Samita G20 u Hangdžou.


IZVOR: CRI Online (Pripremila: Vang Tingting)

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *