Si Đinpnig se sastao sa liderima ŠOS-a

Kineski predsednik Si Đinping danas se u Vudženu, gde se održava Svetska internetska konferencija, sastao sa premijerima zemalja Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) Karimom Masimovom iz Kazahstana, Temirom Sarijevom iz Kirgistana, Dmitrijem Medvedevom iz Rusije, Kohirom Rasulzodom iz Tadžikistana i prvim zamenikom premijera Uzbekistana Rustamom Azimovom, a bili su prisutan i generalni sekretar ŠOS-a Dimitrij Mezencev i direktor Izvršnog komiteta Džang Sinfeng.

IZVOR: REUTERS/Aly Song

IZVOR: REUTERS/Aly Song

Si Đinping je izjavio da je na 14. sastanku premijera zemalja ŠOS-a postignuta saglasnost o unapređenju saradnje u okviru ove organizacije. Kao važna organizacija u Aziji i Evropi, ŠOS igra specifičnu ulogu u čuvanju stabilnosti i mira u regionu. Odgovarajuće zemlje trebalo bi da pojačaju saradnju u oblastima energetike, saobraćaja, poljoprivrede, izgradnje infrastrukture, kulturne i trgovinske razmene.

Učešnici sastanka su izjavili da zemlje ŠOS-a moraju da jačaju saradnju u okviru izgradnje ekonomskog pojasa duž Puta svile i Pomorskog puta svile, kao i da ubrzaju spajanje Evropskoazijskog ekonomskog saveza i pomenutih kineskih inicijativa.


IZVOR: CRI Online (Pripremio: Šang Čao)

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *