Si Đinping: Vanvremensko prijateljstvo Srbije i Kine

Kineski predsednik Si Đinping je pred svoj dolazak u posetu Srbiji, u autorskom tekstu u dnevniku “Politika” podsetio na višedecenijsko “vanvremensko” prijateljstvo dva naroda.

IZVOR: news.cn

IZVOR: news.cn

“Kineski i srpski narod šezdeset godina stoje rame uz rame i neguju uzajamne simpatije i vanvremensko prijateljstvo.

Na poziv predsednika Tomislava Nikolića, narednih dana ću boraviti u državnoj poseti Republici Srbiji. Mnogo mi je drago što imam priliku da, u vreme kada je sve prekriveno cvećem, posetim lepu zemlju koja obiluje narodnim predanjima, prijateljsku Srbiju.

Očekujem da sa predsednikom Nikolićem i drugim srpskim rukovodiocima zajedno razgovaramo o našem prijateljstvu, planiramo saradnju, razmišljamo o budućnosti i zajednički podignemo strateško partnerstvo na novi nivo.

Srbija je zemlja duge istorije i veličanstvene kulture, zauzima važno mesto u Centralnoj i Istočnoj Evropi i na Balkanu. Hiljadama godina su se na ovim prostorima susretale kulture Istoka i Zapada, što je dovelo do napretka civilizacije. U ovom procesu, vredan i hrabar srpski narod pisao je herojsku pesmu o borbi za samostalnost i slobodu i lepim težnjama za srećnim životom.

Tokom četrdesetih godina prošlog veka, kineski narod se na Dalekom istoku, a jugoslovenski narod u Evropi borio protiv fašizma. Oba naroda izvojevala su pobedu, nacionalno oslobođenje i slobodu.

Početkom pedesetih godina, uspostavljanje diplomatskih odnosa između Kine i Federativne Narodne Republike Jugoslavije otvara novu stranicu prijateljske saradnje između kineskog i srpskog naroda.

Veliki kineski mislilac Mencije je rekao: “Suština druženja je njegova vrlina”, Proteklih 60 godina kineski i srpski narod su uvek bili jedan uz drugog, rame uz rame, uzajamno negujući posebne simpatije i vanvremensko i iskreno prijateljstvo.

Kao što kaže srpska poslovica: “Prijatelj je cvet jednog trenutka i plod vremena”. Ne možemo zaboraviti poznate filmove kao što su “Valter brani Sarajevo” i “Most”, koji su podigli patriotizam velikog broja Kineza, a pesma “Bela, ćao” je i dan-danas popularna u Kini”, naveo je Si u autorskom tekstu, čiji je deo objavljen na sajtu “Politike”, dok je u celosti objavljen u štampanom izdanju beogradskog dnevnika.


IZVOR: Tanjug

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *