Si Đinping uoči posete Africi: Konsolidacija veza sa Zimbabveom

Kamen temeljac kineske spoljne politike je konsolidacija odnosa sa Zimbabveom i drugim afričkim zemljama, uprkos stalnim dubokim i kompleksnim promenama u međunarodnom okruiženju, naveo je kineski predsednik Si Đinping u članku objavljenom u listu „The Herald”.

Si Đinping i Robert Mugabe u Pekingu 25. avgusta 2014. godine (IZVOR: Reuters/Diego Azubel)Azubel/Pool

Si Đinping i Robert Mugabe u Pekingu 25. avgusta 2014. godine (IZVOR: Reuters/Diego Azubel)

Kina će zajedno sa Zimbabveom i svim drugim prijateljskim afričkim zemljama raditi na otvaranju šireg i solidnog puta na obostranu korist i za zajednički razvoj za Kinu i Afriku, naveo je kineski predsednik u autorskom tekstu objavljenom u subotu u vodećem dnevniku u Zaimbabveu „The Herald”, koji su preneli i drugi mediji u zemlji.

Članak je objavljen uoči sutrašnje državne posete Si Đinpinga ovoj zemlji, na poziv predsednika Roberta Mugabea.

Kina i Zimbabve, uprkos ogromnoj udaljenosti, održavale su tradicionalno prijateljstvo koje je duboko i čvrsto.

Dve zemlje uspostavile su diplomatske odnose na sam dan kada je Zimbabve stekao nezavisnost, 18. aprila 1980, rekao je Si Đinping, dodajući da su dva naroda “stajala zajedno i na kiši i na suncu” sa snažnim prijateljstvom i plodnom saradnjom u proteklih 35 godina.

Kina je četvrti najveći trgovinski partner Zimbabvea i najveći izvor investicija, a bilateralno prijateljstvo je u srcima dva naroda, naveo je između ostalog kineski predsednik.


IZVOR: CRI Online

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *