Si Đinping se sastao sa premijerom Australije

Kineski predsednik Si Đinping juče se sastao sa premijerom Australije Malkolmom Turnbulom.

australija kina

Si Đinping je rekao da Kina i Australija, zemlje Azijsko-pacifičkog regiona, imaju važne zajedničke interese i širok prostor saradnje. On je rekao da Kina želi da produbi razmenu i suštinsku saradnju sa Australijom u više aspekata, na osnovu uzajamne koristi i poverenja, kao i da unapređuje zdrav i stabilan razvoj svestranih strateških odnosa partnerstva dveju zemalja.

Si Đinping je izrazio nadu da će se dve zemlje međusobno dopunjavati sopstvenim prednostima. On je ukazao na potrebu što skorijeg stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini Kine i Australije, kao i spajanja inicijative o izgradnji ekonomskog pojasa duž Puta svile i uspostavljanju Pomorskog puta svile za XXI vek sa strategijom Australije o razvoju njenih severnih krajeva.

Turnbul je izjavio da se svestrani strateški odnosi partnerstva dve zemlje dobro razvijaju. On je rekao da će Australija pojačati razmenu na visokom nivou i produbiti političku i privrednu saradnju sa Kinom. Parlament Australije usvojio je Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, što će povećati nivo privredno-trgovinske saradnje, naglasio je Turnbul.


IZVOR: CRI Online (Pripremila: Vang Tingting)

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *