Si Đinping preuzeo direktniju kontrolu nad vojskom

Predsednik Kine Si Đinping preuzeo je veću ulogu u komandovanju kineskom vojskom imenovanjem za vrhovnog komandanta Komandnog centra zajedničkih operacija, javili su danas kineski državni mediji.

IZVOR: AP Photo/Ng Han Guan

IZVOR: AP Photo/Ng Han Guan

Vest o novoj funkciji kineskog predsednika objavljena je u medijskim izveštajima o poseti Sija Komandnom centru gde je prvi put viđen u kamuflažnoj uniformi s obeležjima tog centra.

Si je tom prilikom pozvao osoblje Centra da “pažljivo prate trendove globalne vojne revolucije i da teže izgradnji sistema komandovanja zajedničkim operacijama koji ispunjava potrebe borbe i pobede u ratu koji je danas visoko informatizovan”, prenela je agencija Sinhua.

“Oficiri bi trebalo da promene svoje ideje, da uvedu novine i da se suoče s teškoćama, u nastojanju da izgrade sistem komandovanja zajedničkim operacijama koji je apsolutno lojalan, snalažljiv u borbama, efikasan u komandovanju i hrabar i sposoban da dobije ratove”, rekao je Si.

Sposobnosti komande treba da se mere “standardima sposobnosti da vode i pobeđuju u ratovima”, rekao je kineski predsednik, naglasivši da je potrebno pripremiti se za sukobe, analizirati moguće bezbednosne rizike i efikasno se suočiti sa “svim vrstama vanrednih situacija”.

Komandni centar zajedničkih operacija je pod direktnim nadzorom Centralne vojne komisije Komunističke partije, na čijem je čelu Si i koja nadgleda najveću stajaću vojsku na svetu od 2,3 miliona pripadnika.

Si je takođe lider vladajuće Komunističke partije i predsedavajući nedavno osnovanog Saveta za nacionalnu bezbednost.

Njegovo pojavljivanje u borbenoj uniformi istaklo je njegovu direktniju ulogu u vojnim pitanjima, navodi AP. Kada se ranije pojavljivao u javnosti kao šef Centralne vojne komisije, nosio je zelenu odeću bez bilo kakvih obeležja.

Prema oceni kineskih stručnjaka, preuzimanje nove uloge bi moglo da bude i poruka kineskim protivnicima da je Si glavni zaduženi za vojsku i da je Kina spremna za borbu, u trenutku kada su povećane tenzije u spornim vodama Južnog kineskog mora.


IZVOR: Beta

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *