Si Đinping: početak nove istorijske strane razvoja odnosa između Kine i Srbije

Predsednik Kine Si Đinping doputovao je u petak popodne u trodnevnu posetu Srbiji, tokom koje će Kina i Srbija potpisati deklaraciju o strateškom partnerstvu i dvadesetak međudržavnih sporazuma.

IZVOR: slobodnaevropa.org

IZVOR: slobodnaevropa.org

Si Đinping je poručio da je uveren da će njegova poseta Srbiji biti uspešna i otvoriti novu istorijsku stranu razvoja odnosa između Kine i Srbije.

“Očekujem da razmenim mišljenja sa liderima Srbije o bilateralnim odnosima kao i o drugim pitanjima od zajedničkog interesa i s njima zajedno isplaniram budući razvoj naših bilateralnih odnosa”, rekao je predsednik Kine u govoru na aerodromu po dolasku u trodnevnu posetu Srbiji.

“Međusobna politička poverenja dve zemelje su učvršćuju, a saradnja u oblasti energetike, izgradnje saobraćajnih infrastruktura i poljoprivrede beleže nove sjajne tačke, dok je kulturna razmena dinamična, a razmena ljudi sve intenzivnija”, rekao je Si.

“Sada, kada se Srbija reformiše i oporavlja svoju ekonomiju, Kina joj jasno i nedvosmisleno pruža ruku prijateljstva. Srbija to izuzetno ceni i tu ruku prijateljstva neće zloupotrebiti”, izjavio je Tomislav Nikolić, navodi se u saopštenju službe za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Predsednici Kine i Srbije Si Đinping i Tomislav Nikolić položili su vence na spomenik nastradalim službenicima ambasade Kine u NATO bombardovanju 1999. godine. Tom prilikom su intonirane himne dve zemlje “Marš dobrovoljaca” i “Bože pravde” .

Potom su na mestu srušene kineske ambasade položili kamen temeljac za izgradnju Kineskog kulturnog centra, otkrili spomenik Konfuciju i tablu novoimenovane Konfucijeve ulice i Trga prijateljstva Srbije i Kine.

Kineski ministar kulture Luo Šugang poručio je da je polaganje kamena temaljca simbol uspešne saradnje dve zemlje.

“Srbija zauzima veoma važno mesto na novom Putu svile, koji je poznat i pod nazivom ‘Jedan pojas, jedan put’, a prevazilazi prostor, vremenska ograničenja, spaja sadašnjost sa prošlošću i u skladu je sa principima mira, razvoja, kooperacije, blagostanja, te Kinu povezuje sa svim ostalim zemljama sveta”, rekao je kineski ministar kulture.

“Ta ideja u sebi nosi zajedničku viziju za prosperitet svih država koje se nalaze na Putu svile”, dodao je.

Šetnjom Kalemegdanom završen je zvanično prvi dan posete kineskog predsednika.

Na aerodromu pogača, so i narodne igre

Si Đinpinga je na aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu dočekao državni vrh uz crveni tepih, pogaču, so i narodne igre. Dobrodošlicu su mu poželeli predsednik Srbije Tomislav Nikolić, mandatar Aleksandar Vučić, šef diplomatije u tehničkoj vladi Ivica Dačić i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

“Sa radošću vas dočekujemo. A i vreme je izvanredno. I vi ste iz aviona mogli da vidite koliko je Srbija lepa zemlja i koliko je zemlje obrađeno. Mi se spremamo za žetvu pšenice”, rekao je Nikolić kineskom predsedniku na aerodromu.

“Ići ćete i u Smederevo, videćete malo i okolinu”, dodao je Nikolić.


IZVOR: slobodnaevropa.org

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *