Si Đinping: Odnosi dve obale Tajvanskog moreuza na prekretnici

Odnosi dve obale Tajvanskog moreuza sada su na prekretnici i lideri obe strane trebalo bi da donesu mudre odluke koje će izdržati probu istorije. Ovo je, kako prenose kineski mediji, glavna poruka koju je Si Đinping uputio u uvodnom izlaganju tokom jučerašnjeg istorijskog susreta sa liderom ostrva Tajvan Ma Jung-đeom u Singapuru.

IZVOR: CRI Online

IZVOR: CRI Online

Dvojica lidera rukovala su se oko 70 sekundi. Bio je to prvi susret lidera dve obale Tajvanskog moreuza od 1949. godine.

Na sastanku koji je potom održan, Si Đinping je pozvao na ulaganje napora da se održi saglasnost postignuta 1992. godine, kada su dve strane priznale da postoji samo jedna Kina. On je takođe pozvao i na privrženost putu mirnog razvoja i rastu razmene dve obale Tajvanskog moreuza.

„Tokom proteklih 66 godina pokazalo se da su održane veze ljudi preko Tajvanskog morezuza. Bez obzira koliko smo dugo razdvojeni i kroz kolike smo teškoće prošli, mi smo još uvek porodica i krv nije voda. Treba svetu da pokažemo da možemo da rešavamo svoje probleme i zajedno dajemo veliki doprinos svetu”, rekao je Si Đinping.


IZVOR: CRI Online (Pripremio:Branko Žujović)

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

One thought on “Si Đinping: Odnosi dve obale Tajvanskog moreuza na prekretnici

  1. Потези Кине и њеног лидера су за поштовање од стране целог Света. Желим свако добро и успех у свим подухватима моћне и мирољубиве Кине.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *