Si Đinping: obuzdaćemo secesionističke aktivnosti za nezavisnost Tajvana

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je da će zaustaviti bilo kakav potez Tajvana ka formalnoj nezavisnosti.

Obraćajući se kineskom parlamentu u Pekingu, Si je rekao da Kina neće prestati da insistira na tome da Tajvan treba da prizna da je deo Kine, bez obzira na političke promene na ostrvu od 23 miliona stanovnika.

si djinping tajvan kina

IZVOR: news.cn

“Mi ćemo odlučno obuzdati secesionističke aktivnosti za nezavisnost Tajvana u bilo kom obliku”, rekao je Si u subotu, prenosi agencija Sinhua.

“Očuvaćemo suverenitet i teritorijalni integritet zemlje i nikad nećemo da se ponovo dogodi istorijska tragedija nacionalne secesije”, dodao je kineski predsednik.

Ubedljiva pobeda Cai Ing-ven na predsedničkim izborima i osvajanje većine za njenu Demokratsku naprednu stranku, dovelo je u pitanje budućnost odnosa dve strane.

Cai, čija će inauguracija biti u maju, preuzima mesto predsednika od Ma Jing-džeua, vođe nacionalističke stranke prijateljski nastrojenog prema Kini. Za vreme njegovih osam godina na funkciji potpisan je čitav niz sporazuma o uspostavljanju bliskijih ekonomskih veza između dve strane.

Tajvan se izdvojio od Kine tokom kineskog građanskog rata 1949. godine, kada su se nacionalisti partije Kuomintang pod vođstvom Čang Kai-Šeka (1887-1975.) sklonili na Tajvan, pošto su komunisti preuzeli vlast u kopnenom delu Kine. Kina i dalje smatra to ostrvo otcepljenom provincijom koju treba povratiti.

Si je u svom obraćanju ponovio da vlada ostrva Tajvan mora da prihvati formulaciju iz 1992. gde se kaže da je deo Kine. Cai je rekla da ona želi da se održi status kvo u pogledu mira i stabilnosti između strana, ali još nije prihvatila takozvani konsenzus iz 1992.

“Naša politika prema Tajvanu je jasna i dosledna i neće se menjati sa promenom tajvanske političke situacije”, rekao je Si.


IZVOR: Beta/AP

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *