Si Đinping o kineskom viđenju azijsko-pacifičke saradnje

Sastanak lidera zemalja članica APEK-a, 23. po redu, počeo je danas u Manili.

Ovogodišnji samit čija je tema “Izgradnja inkluzivnih ekonomija, izgradnja boljeg sveta,” ima četiri prioriteta: jačanje regionalne agende ekonomskih integracija, podsticanje učešća malih i srednjih preduzeća na regionalnim i globalnim tržištima, ulaganje u razvoj ljudskih resursa i izgradnja održivih i elastičnih zajednica.

si đinpingOčekuje se da će tokom dvodnevnog skupa Si Đinping izložiti politiku Kine o saradnji u azijsko-pacifičkom regionu i sa drugim liderima razgovarati o sprovođenju konsenzusa postignutog na prošlogodišnjem sastanku APEK-a u Pekingu.

Očekuje se takođe da će kineski predsednik govoriti o napretku u sprovođenju inicijative Novi put i pojas svile i o mogućnostima koje on pruža regionima i svetu.

Ovo je treće prisustvovanje Si Đinpinga ovom godišnjem regionalnom forumu, kao najvišem nivou i mehanizmu najreprezentativnije saradnje u azijsko-pacifičkom regionu. APEK, sa 21 zemljom članicom, odigrao je važnu ulogu u unapređenju liberalizacije i olakšavanja trgovine, promovisanju ekonomskih integracija i jačanju međudržavnih veza.

Azijsko-pacifički region, koji je od vitalnog značaja za globalni mir i razvoj, čini 40 odsto svetskog stanovništva, 48 odsto svetske trgovine i 57 odsto globalne proizvodnje.


IZVOR: CRI Online

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *