Si Đinping: Kina će zadržati stabilnost i ubrzati privredni rast

U govoru na poslovnoj konferenciji na margini samita organizacije Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK) u Manili, Si je rekao da je Kina rešena da reformiše svoju privredu i da dodatno podigne standard svog naroda.

Kineski privredni rast pao je na 6,8 odsto u poslednjem kvartalu, što je šestogodišnji minimum, dok Peking pokušava da preusmeri privredu od zavisnosti od trgovine i investicija. Usporavanje kineskog privrednog rasta, odrazilo se na privrede širom sveta i ograničilo rast u zemljama kao što su Južna Koreja i Australija, velikim izvoznicima u Kinu.

“Svi su zabrinuti zbog kineske privrede suočene s raznim teškoćama i izazovima u ovom svetu koji se menja”, rekao je Si, ali dodao da će Kina “zadržati stabilnost i ubrzati svoj rast”.

si đinping

“Radićemo naporno na tome da promenimo naš model rasta od samo širenja njegovog obima do popravljanja njegove strukture”, rekao je kineski predsednik.

On je rekao i da Peking jača napore u borbi s klimatskim promenama i da očisti svoje okruženje koje je jako zagadjeno kao posledica višegodišnjeg ubrzanog ekonomskog rasta.

Si nije govorio o teritorijalnim sporovima u Južnom kineskom moru koji nisu deo zvaničnog dnevnog reda APEK-a, ali koji opterećuju taj skup.

Predsednik SAD Barak Obama rekao je odvojeno danas na poslovnoj konferenciji APEK-a pozvao poslovne lidere da smanje svoje emisije štetnih gasova i izvrše pritisak na vlade da potpišu sporazum o smanjenju emisije ugljendioksida o čemu će se razgovarati na konferencijiUN o klimi 30. novembra u Parizu.

Blok APEK-a, koji broji 21 članova, predstavlja oko 60 odsto globalne privrede. On okuplja SAD i Kinu, svetske sile srednje veličine kao što je Australija i zemlje u razvoju u Aziji i Južnoj Americi.

Svi dogadjaj na samitu su pažljivo planirani, a bezbednost je podignuta na najviši nivo. Hiljade policajaca i vojnika rasporedjeno je u Manili i neke ulice u centru grada zatvorene su za sav saobraćaj, osim za zvanična vozila.

Oko 200 demonstranata protiv globalizacije pokušali su da dodju do mesta gde se održavaju sastanci u okviru APEK-a, ali ih je blokirala policija.


IZVOR: Beta

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *