Si Đinping izneo četiri predloga za povećanje svetskog privrednog rasta

Kineski predsednik Si Đinping juče je u Antaliji, na samitu Grupe 20 (G20), predložio jačanje komunikacije i koordinacije u oblasti makroekonomske politike, unapređenje reforme i inovacija u cilju poboljšanja potencijala rasta, izgradnju otvorene svetske ekonomije i primenu Agende održivog razvoja do 2030. godine, kao recepte za povećanje svetskog privrednog rasta.

7b11edc7e0a9481e85f76f3169667cc9

IZVOR: CRI Online/news.cn

Si Đinping je istakao da bi G20 trebalo da radi na održanju stabilnog ekonomskog rasta na kratak rok, dok pokušava da ubrizga nove, dugoročne podsticaje svetskoj ekonomiji.

Kineski predsednik podsetio je da je tekuća kriza složenija od bilo koje prethodne i da ne može biti rešena preko noći. Prema njegovim rečima, svaka država trebalo bi da preduzme mere i upravlja domaćom ekonomskom situacijom na dobar način, ali i da pruži ruku saradnje u suočavanju sa ovim izazovom.

Si Đinping je naglasio da Kina, kao druga po veličini ekonomija sveta, ima samopouzdanje i sposobnost da održi srednju do visoku stopu privrednog rasta i nastavi sa stvaranjem razvojnih prilika za druge zemlje.


IZVOR: CRI Online (Pripremio: Branko Žujović)

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *