Si Đinping i Obama razgovarali o klimatskim promenama

Kineski predsednik Si Đinping i američki predsednik Barak Obama, razgovarali su telefonom i dogovorili se da će njihove zemlje nastaviti da sarađuju u rešavanju problema klimatskih promena, javlja Rojters, pozivajući se na kinesku državnu televiziju.

China Vice-President Xi Jinping stands during a trade agreement ceremony between the two countries at Dublin Castle in Dublin, Ireland February 19, 2012. REUTERS/David Moir (IRELAND - Tags: POLITICS BUSINESS HEADSHOT) - RTR2Y43M

IZVOR: REUTERS/David Moir

Predsednici SAD i Kine su se složili da će blisko sarađivati kako bi omogućili uspeh konferencije o klimatskim promenama u Parizu.

Pregovarči iz 195 zemalja pokušavaju da postignu sporazum na konferenciji kako bi se usporile klimatske promene i globalna ekonomija preusmerila da se manje oslanja na fosilna goriva.

Prema poslednjim informacijama sporazum o klimatskim promenama na konferenciji u Parizu se očekuje u subotu posle jednaestodnevnih pregovora, koji će trajati dan duže nego što se predviđalo, prenosi AFP.

Francuski ministar spoljnih poslova Loren Fabijus je izjavio da su “vrlo blizu” sporazuma o smanjenju emisije štetnih gasova, za koji se nadao da će biti postignut još danas. Cilj je da se globalno zagrevanje zadrži “znatno ispod” dva stepena Celzijusa. Fabijus je predstavio nacrt sporazuma na 27 stranica, nešto kraći od poslednje verzije.


IZVOR: Tanjug

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *