Si Đinping: Gradimo jedan pojas – jedan put

Poslednjih godina, naročito od godine 2009. kad je uspostavljeno strateško partnerstvo između naše dve zemlje, bilateralni odnosi Kine i Srbije su kročili u brzu traku razvoja. Međusobno političko poverenje dve zemlje se učvršćuje, a saradnja u oblastima energetike, izgradnje saobraćajnih infrastruktura, poljoprivrede itd. beleži nove sjajne tačke, dok je kulturna razmena dinamična, a građani Srbije i Kine sve intenzivnije putuju u Kinu i Srbiju. Dve strane održavaju komunikaciju i koordinaciju u vezi s važnim međunarodnim i regionalnim pitanjima, dobro sarađuju u okviru izgradnje projekata „Jedan pojas – jedan put“ i saradnje Kine i centralne i istočne Evrope. Kineska strana je spremna da zajedno sa srpskom stranom, koristeći taj dobar trend, podiže nivo bilateralnih odnosa i praktičnu saradnju na još viši nivo i time stvori novu situaciju uzajamno korisne saradnje, zajedničke pobede i zajedničkog razvoja.

IZVOR: Danas

IZVOR: Danas

Očekujem da razmenim mišljenje sa liderima Srbije o bilateralnim odnosima, kao i o drugim pitanjima od zajedničkog interesa i sa njima zajedno isplaniram budući razvoj naših međusobnih odnosa. Uveren sam da će moja poseta biti uspešna i otvoriti novu stranicu istorije u razvoju odnosa između Kine i Srbije”, naveo je Si Đinping.

NJega su na aerodromu dočekali još i premijer Aleksandar Vučić, šef diplomatije Ivica Dačić, predsednica Skupštine Maja Gojković i drugi zvaničnici.

Sada kada se Srbija reformiše i oporavlja svoju ekonomiju, Kina joj jasno i nedvosmisleno pruža ruku prijateljstva, Srbija to izuzetno ceni i tu ruku prijateljstva neće zloupotrebiti, izjavio je Nikolić ocenivši da poseta predstavlja novu etapu odnosa Beograda i Pekinga.

Razgovoru dva predsednika prisustvovale su i njihove supruge Dragica Nikolić i Peng Liuan. Gosti iz Kine svečano su dočekani uz igru Narodnog ansambla i pesmu “Igrale se delije”, kao i pogačom i solju.

Kako je javila državna agencija Tanjug, prethodno su u vazdušnom prostoru iznad Beograda letelicu sa kineskom delegacijom dočekala tri ratna aviona Srbije.

Nakon dolaska, bilo je predviđeno više političkih aktivnosti sa izraženom simbolikom čiji je glavni događaj odlazak na lokaciju nekadašnje kineske ambasade u Novom Beogradu, koja je pogođena sa tri projektila u NATO bombardovanju, a poginulo je troje kineskih novinara i službenika.

Nikolić i Si Đinping položili su vence na spomenik nastradalim kineskim građanima. Najavljeno je i otkrivanje spomenika Konfučiju, kao i table novoimenovane Konfučijeve ulice i Trga prijateljstva Srbije i Kine. Predviđena je i šetnja Kalemegdanom i svečana večera koju organizuje Nikolić.

Glavni političko-ekonomski deo posete predviđen je za subotu, gde će ponovo biti organizovan svečani doček ispred Palate federacije, a potom i niz sastanaka, na kome bi trebalo da bude potpisano više od 20 sporazuma o saradnji, krunisanih sporazumom o strateškom partnerstvu. Predviđen je i radni ručak koji organizuje Vučić. U nedelju će kineski predsednik posetiti Železaru u Smederevu, koju je kupio kineski investitor, a predviđen je ručak u vili Obrenovića, na brdu Plavinac.

Zanimljivo je da, iako je za posetu akreditovano, prema podacima Tanjuga, 800 novinara, oni posetu prate preko video-bima u pres-sobi Palate Srbije u Novom Beogradu. Posetu direktno prenosi Radio-televizija Srbije, a organizovan je i agencijski pul za brzo emitovanje informacija i fotografija. Većina novinara dakle nema direktan pristup događaju, a mere bezbednosti su velike, posebno oko Palate Srbija.

Pojedine opozicione stranke, poput Dveri, pozdravile su posetu Si Đinpinga, smatrajući je znakom da “fanatični put u neizvesnu EU ima realnu alternativu u strateškoj saradnji sa Kinom i Rusijom”.

Jedan pojas – jedan put jeste ideja o projektu “Novog puta svile”, koju je 2013. izložio kineski predsednik Si Đinping, a obuhvatao bi 60 zemalja Azije, Evrope i Afrike, velika je šansa za Srbiju zbog toga što kroz nju protiče Dunav. Ovo je ocena učesnika skupa “Dunav u funkciji novog puta svile”, prenosi FoNet. Direktor Instituta za Međunarodnu politiku i privredu Branislav Đorđević ukazao je da je Dunav prirodna veza od Crnog mora, preko kanala Rajna-Majna, do Severnog i Baltičkog mora, a sliv mu, sa pritokama, obuhvata 19 zemalja. Inicijativa za “Novi put svile”, kako je istakao, trebalo bi da postane operativna do 2025. do 2025, a Kina je za taj finansijski investicioni fond izdvojila 40 milijardi dolara. Đorđević je naveo da preliminarne procene govore da bi ukupna vrednost ekonomskog pojasa “Novog puta svile” mogla da iznosi više od 21 bilion dolara. Sredstva za realizaciju ovih geopolitičkih i geoekonomskih inicijativa mogla bi da budu iskorišćena i za realizaciju ciljeva regionalne saradnje u Evropi, ocenio je Đorđević, prenosi FoNet.

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Dejan Trifunović rekao je da državna strategija, doneta 2012, predviđa da se do 2017. prevoz tereta Dunavom poveća sa pet na osam i po miliona tona. On je dodao i da se novom strategijom, koja treba da bude doneta, planira drastično povećanje putničkog saobraćaja Dunavom, sa sadašnjih 74.000 na 174.000 ljudi godišnje. Šansa Dunava je prevoz žitarica iz Srednje Evrope u crnomorsku luku Konstanca, i u povratku prevoz rude gvožđa za železare u Smederevu i Lincu, ukazao je Trifunović. On je naglasio da je posebna šansa prevoz opasnog tereta, s obzirom na veću bezbednost i cenu, koja je rekom niža nego ostalim vidovima saobraćaja.

Slika oca na poklon

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić priredio je privatnu večeru u čast predsednika Kine Si Đinpinga i tom prilikom mu uručio, neobjavljenu fotografiju gospodina Si Džongsuna, oca sadašnjeg predsednika Kine, snimljene 1986. godine, kada je Si Džongsun predvodio delegaciju Komunističke partije Kine na 13. kongresu Saveza komunista Jugoslavije. U saopštenju iz kabineta predsednika Srbije se navodi da je u posveti, Nikolić je napisao: “Znam da ste na svog oca ponosni i da tugujete za njim, kao i ja za svojim. I on bi danas bio ponosan na Vas.”


IZVOR: Danas

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *