Si Đinping: Deset programa za podsticanje saradnje Kine i Afrike

Kineski predsednik Si Đinping najavio je pokretanje deset velikih programa za podsticanje saradnje Kina-Afrika u naredne tri godine.

ksi djinpingVeliki paket programa pokriva između ostalog, oblasti industrijalizacije, modernizacije poljoprivrede, infrastrukture, finansijskih usluga i zelenog razvoja.

Kineski predsednik Si Đinping je ko-predsedavao drugim samitom Foruma kinesko-afričke saradnje sa predsednikom Južne Afrike Jakobom Zumom, koji je održan u petak i subotu u Johanesburgu.

Govoreći na otvaranju samita, Si Đinping je najavio deset velikih projekata, uz reči da je njihov cilj da promovišu izgradnju sveobuhvatnog strateškog kooperativnog partnerstva.

Kina je spremna da implementira 10 velikih programa saradnje sa Afrikom u naredne tri godine, rekao je kineski predsednik.

On je najavio da će Kina ponuditi 60 milijardi dolara podrške finansiranja, uključujući 5 milijardi dolara bespovratne pomoći i beskamatnih kredita, 35 milijardi dolara u povlašćenim i izvoznim kreditima sa povoljnijim uslovima, a kinesko-afrički fond saradnje u oblasti proizvodnih kapaciteta imaće početni kapital od 10 milijardi dolara.

Programi će se fokusirati na pomaganje afričkim zemljama da prevaziđu tri uska grla – zaostalu infrastrukturu, nedostatak talenata i neadekvatne fondove, da ubrzaju industrijalizaciju i modernizaciju poljoprivrede i ostvare nezavistan i održiv razvoj.

Što se tiče nedostatka stručnih kadrova, Kina će uspostaviti niz regionalnih centara za stručno obrazovanje i učestvovati u jačanju fakultetskih kapaciteta u Africi, sprovesti trening 200 hiljada stručnjaka u afričkim zemljama i pozvati 40 hiljada njih da studiraju u Kini, naveo je Si Đinping.

Kako bi se pomoglo Africi da ubrza poljoprivrednu modernizaciju, Kina će realizovati projekte razvoja poljoprivrede u 100 afričkih sela kako bi se podigao ruralni životni standard, poslaće 30 timova poljoprivrednih stručnjaka u Afriku i uspostavi “10 + 10” mehanizam saradnje između kineskih i afričkih poljoprivredno-istraživačkih instituta.

Kineski predsednik je najavio i planove koji se tiču smanjenja siromaštva i socijalne pomoći, javnog zdravlja, međuljdske razmene, mira i bezbednosti.

On je takođe predložio da se novi tip odnosa Kina-Afrika može nadograditi do sveobuhvatnog kooperativnog strateškog partnerstva.


IZVOR: CRI Online

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *