Sergej Lavrov: Odnosi Kine i Rusije na istorijski visokom nivou

„Strateško partnerstvo između Rusije i Kine je na istorijski visokom nivou uprkos trenutnoj globalnoj ekonomskoj recesiji”, rekao je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov pred posetu Mongoliji, Japanu i Kini.

IZVOR: news.cn

IZVOR: news.cn

„Rusija i Kina imaju u planu više megaprojekata na različitim poljima. To su projekti iz oblasti energetike, visoke tehnologije, astronavigacije, avio-industrije, telekomunikacija i drugih oblasti”, istakao je Lavrov.

Ruski ministar je kazao da će izjednačavanje Evroazijske ekonomske unije, koju predvodi Rusija i kineske inicijative o Pojasu i Putu svile unaprediti geo-ekonomsku saradnju dve zemlje.

Lavrov je pozvao i na izgradnju slobodne trgovinske zone između Unije i Šangajske organizacije za saradnju.

Šef ruske diplomatije osvrnuo se i na pitanje Istočnog kineskog mora rekavši da se nesuglasice moraju rešavati dijalogom i da pokušaji međunarodne intervencije moraju biti prekinuti.

Lavrov je naglasio da će Rusija podržati političko rešenje do kojeg će Kina i zemlje jugoistočne Azije doći putem pregovora.

Pre odlaska na turneju po Dalekom istoku Lavrov je kazao i da je Rusija zabrinuta zbog odluke da američki antiraketni štit bude raspoređen na Korejskom poluostrvu.


IZVOR: CRI Online (Pripremio: Radosav Berbatović)

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *