Sećanje na 7. maj: Položeni venci na spomen ploču na mestu bombardovanja kineske ambasade

IZVOR - Wikipedia,Stuinzuri

Nekadašnja zgrada ambasade Narodne republike Kine na Novom Beogradu nakon bombardovanja. IZVOR: Wikipedia/Stuinzuri

Gradski menadžer Goran Vesić položio je danas venac u ime Grada Beograda na spomen-ploču na mestu gde se nekada nalazila Ambasada Narodne Republike Kine na Novom Beogradu, bombardovana 1999. godine tokom agresije NATO-a.

Vence su položili i Lu Šan, otpravnik poslova Ambasade NR Kine, Negovan Stanković državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ljiljana Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije, i predstavnici kineskih udruženja koji žive i rade u Beogradu.

Danas smo ovde u znak sećanja na troje kineskih novinara koji su poginuli u bombardovanju NATO-a i 20 njihovih kolega i radnika kineske ambasade koji su tom prilikom povređeni. Svih ovih godina zahvaljujući Udruženju novinara Srbije, gospođi Ljiljani Smajlović i Ambasadi NR Kine čuvano je sećanje na ljude koji su poginuli samo zato što su bili prijatelji Srbije i što su radili svoj posao. Ja se nadam da ćemo u budućnosti kao Skupština grada, zajedno sa Ambasadom Kine i UNS-om, naći način da se odužimo njihovoj žrtvi na dostojanstven način, da dobiju svoje spomen-obeležje koje će biti trajno. Mi ćemo zajedno sa novim kulturnim centrom Kine, koji će se na ovom mestu izgraditi, pronaći način da se Grad Beograd i Republika Srbija na trajan način oduže ovim ljudima koji su izgubili živote samo zato što su bili sa ovim gradom u vreme NATO bombardovanja – rekao je Goran Vesić.

Ljiljana Smajlović, predsednica UNS-a, istakla je da su kineski državljani poginuli samo zbog toga što su bili naši prijatelji i naglasila da se njihove žrtve ne smeju zaboraviti.

Zgradu Ambasade Narodne Republike Kine u Novom Beogradu 7. maja 1999. godine, u 23.45 časova, pogodila su tri projektila NATO-a, a u bombardovanju su poginuli dopisnici lista “Guangming žibao” Sin Sing i Đi Đing i novinar agencije “Sinhua” Šao Junhuan, a 20 osoba je teško povređeno.

Na mestu bombardovanja kineske ambasade 2009. godine otkrivena je spomen-ploča, simbol prijateljstva dvaju naroda.


IZVOR: Blic Online

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *